Civita og Høyre trikser med tall

Høyre og Civita, anført av de tidligere regjeringskollegene Erna Solberg og Kristin Clemet forsøker å tegne et bilde av at regjeringen har hatt et langt større handlingsrom i den økonomiske politikken enn det som er virkeligheten. Erna Solberg har både fra Stortingets talestol og i avisinnlegg hevdet at den rødgrønne regjeringen bruker mer enn 300 mrd. nå enn i 2005, justert for inflasjon. Kristin Clemet skriver i Dagsavisen  at statsbudsjettet «har vokst med over 400 milliarder kroner – eller 65 prosent – siden 2005».  Høyres leder har en rekke ganger tidligere påstått det samme –  senest i trontaledebatten i Stortinget i fjor hvor hun uttalte: «Handlingsrommet – med forbehold, jeg tar det fra hodet nå – har i løpet av de siste syv årene på budsjettet økt med 270 mrd. kr i reelle penger. Skattelettelsene våre utgjør ca. 8 pst. av det. Jeg tror at det er fullt mulig både å satse betydelig på velferd og samtidig ha skattelettelser»

Til tross for at både Finansministeren, undertegnede og statssekretær i Finansdepartementet, Hilde Singsaas i flere innlegg har tegnet og forklart hva det reelle handlingsrommet har vært, velger altså Høyres statsministerkandidat og lederen for høyresidens tenketank, Civita, å opprettholde sine meget unøyaktige påstander. Et utdrag av en twitter-diskusjon fra denne uka er gjengitt over sammen med en faksimile av et innlegg med  samme budskap fra Solberg i DN i oktober 2012. (Trykk på bildene for større utgave). I debatt på NRK Aktuelt denne uka, gjentok hun nok en gang de feilaktige påstandene.(19.45 ut i sendingen)

Hva er fakta? Når en justerer for pris- og lønnsvekst har økningen i statens økonomiske handlingsrom reelt sett vært 170 mrd. siden 2005. Tar man hensyn til at folketrygdens utgifter reelt sett er økt med 63 mrd. i samme periode, er det reelle politiske handlingsrommet redusert til 107 mrd. på 8 år, eller om lag 13,4 mrd. pr. år. Det er dette handlingsrommet som enten kan brukes enten til å styrke og forbedre vår felles velferd. Eller til skattekutt.

Grunnen til at høyresiden forsøker å gi et annet inntrykk er todelt. For det første ønsker de å fremstille det som at regjeringen har hatt langt mer penger til rådighet. For det andre ønsker de å tone ned betydningen av skattekuttene som Høyre og FrP har lovt, hhv. 25 mrd. og 100 mrd. kroner. Det skjønner jeg godt. Hvis en tar utgangspunkt i et budsjett på over 1000 mrd. kroner, utgjør 25-100 mrd. «bare» 2,5 – 10 pst. Hvis en derimot ser på det reelle politiske handlingsrommet, altså om lag 107 mrd. kroner på 8 år, så sier det seg selv at dette vil bli spist opp av skattekuttene til Høyre og FrP.

For å ta et enkelt regnestykke: handlingsrommet i løpet av en stortingsperiode (4 år) blir 13,4 mrd. x 4 = 53,6 mrd. kroner. Hvis vi antar at Høyre og FrP bruker en periode på å fase inn skattekuttene sine, vil Høyres kutt (25 mrd.) alene tilsvare nesten halvparten av handlingsrommet. FrP sine kutt (100 mrd.) tilsvarer langt mer enn handlingsrommet. Uansett hvordan en regner på det er utfallet klart: den delen av handlingsrommet som skal brukes til å styrke velferden, barnehageplasser, skole, samferdsel, eldreomsorg osv., blir kraftig redusert.

I tillegg til alle lovnadene om skattekutt har både Høyre og FrP lovt bort milliarder i utgiftsøkninger til diverse formål. Men når en allerede har brukt opp handlingsrommet på skattekutt, hvor skal en da hente penger til dette? For FrPs del er saken grei. De pøser bare på med mer oljepenger. Høyre har derimot sagt at oljepengebruken skal begrenses av handlingsregelen. For deres del er svaret tilsynelatende å forsøke å framstille handlingsrommet som langt større enn det faktisk er.

Se alle

12 kommentarer

 1. Jeg synes man skal være forsiktig med å beskylde andre for å triksing med tall i denne diskusjonen. Dette dreier seg om hvilken deflator man skal justere statens utgiftsvekst med. Solberg bruker CPI mens APs representanter viser til nasjonalbudsjettets utgiftsdeflator. Ingen av delene er "feil".

  At statsbudsjettets lønns- og prisvekst er langt høyere enn CPI er vel også noe Regjeringen har deler av ansvaret for? At man har forpliktet seg til store utlegg i fremtiden er vel også noe Regjeringen har ansvar for? Man kan ikke bare "justere" seg ut fra det faktum at statens utgifter øker kraftig.

  Svar

 2. Kristin Clemet 8. mai 2013 kl. 16:07

  Det er ikke "triksing" med tall å si det akkurat slik det er: Handlingsrommet har økt med over 400 mrd. kroner nominelt. Det har økt med over 300 mrd. kroner, hvis man justerer for inflasjon. Og det har økt med 178 mrd. kroner, dersom man justerer for pris- og lønnsvekst eller det som kalles "statsbudsjettets deflator". Dette skrev jeg også i den twitterdiskusjonen Torgeir Michaelsen viser til.

  Michaelsen og hans kolleger vil gjerne til dette hevde at det nominelle og det inflasjonsjusterte tallet ikke er relevant – eller til og med "meningsløse" – men det er jeg ikke enig i. Jeg mener de er relevante på ulike måter og for ulike formål. I dette innlegget i Dagsavisen sier jeg litt om det: http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1011/thread274007/#post_274007

  Hilsen Kristin Clemet

  Svar

 3. Kristin, du burde skjønne at å bruke nominelle tall i denne sammenhengen er helt ubrukelig. Torgeir, du burde skjønne at det hverken er feil å bruke CPI eller nasjonalbudsjettets deflator. Motivene deres kan dere ha for dere selv. Bare så det er sagt synes jeg det er kvalmende å lese spekulasjonene og skitkastingen om hverandres motiver. Dere burde bidra til å gjøre dette mer forståelig, ikke tåkelegge det.

  Svar

 4. Clemet og Erna Solberg vel å ignorere lønsvekst og folketrygd-forpliktingar i sine tal over handlingsrom. Ein må då konkludere med at korkje folketrygd eller løner er ein del av grunnmuren. At dette er i spel. Men i og med at reduserte løner og lågare folketrygdytingar ikkje blir ein del av høgresidas kampsaker i den komande valkampen må ein kalle dette ei teknisk løgn frå tenketanken Civita og partiet Høgre.

  Og om ein har gløymt kva ei teknisk løgn er så klipper eg frå Clemets blogg:

  "Det er f.eks. fullt mulig å etterlate et feilaktig eller løgnaktig inntrykk av en sak, selv om hvert ord og hver setning man har brukt for å fremstille saken, i og for seg er sanne."

  http://clemet.blogg.no/1362924160_lgn_forbannet_lgn_og_.html

  Svar

 5. I like how you write your articles! Thank you.

  Svar

 6. Kristin Clemet: Jo, det blir helt feil å regne på den måten du gjør. Konsumprisindeksen kan fint brukes som mål på oss som privatpersoner, men for Staten er den ubrukelig. KPI inneholder f. eks en stor vekting av mat, klær osv., men lite på helse og pensjon. Hvorfor det? Fordi vi i Norge har en stat som tar regningen for det meste innen helse og pensjon. Og når dette er lavt vektet i den deflatoren du bruker på Statens utgifter hvor disse tingene er svært høyt vektet, blir regnemåten din direkte feil.

  Det korrekte er å bruke statsbudsjettets utgiftsdeflator som tar høyde for disse forholdene.

  Svar

 7. Du spør hvor H og FRP skal få penger til skattekutt fra, Torgeir.
  Jeg svarer deg på annenhvert innlegg, jeg, men det virker ikke som det går inn….

  Svar

 8. Haakon:du er ett troll og skriver bare svada. jaja, god fantasi har du ihvertfall. Du er ett like stort troll som folkene som spammer ned bloggen til Micaelsen. Les innleggene hans, så lærer du noe.

  Svar

 9. I have no idea how you do this but I’m completely fond of this blog.

  Svar

 10. You’ve got a excellent blog page here nicely done congratulations

  Svar

 11. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

  Svar

 12. Civita og Høyre trikser med tall

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *