Handlingsregel, Erna Solberg. Ikke forhandlingsregel.

Jeg skvatt da jeg så forsiden på Dagbladet i dag. Og det var ikke flåtten som skremte meg, men Siv Jensens plan om å forhandle med Høyre om grunnlaget for styringen av norsk økonomi hvis Høyre og FRP mot formodning skulle vinne valget i september.

Europa er i en alvorlig økonomisk krise. Våre eksportrettede bedrifter sliter med etterspørselsnedgang. Og vår del av verden står midt oppe i den største økonomiske utfordringene på mange tiår. I dette klimaet vil Siv Jensen skape ytterligere usikkerhet om grunnlaget for styringen av norsk økonomi. Og Høyre – som har sagt de skal i regjeringen med FRP – vil slippe dem til. Handlingsregelen er for dem en forhandlingsregel. Det kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser rundt om i landet.

For hva er det de skal forhandle om? Jo, selve grunnmuren i den norske økonomiske modellen som så langt har bidratt til å holde krisen på avstand. De vil nok finne sammen. Men det er grunn til bekymring for hvilken innflytelse FRP skal få. De er ikke enige om handlingsregelen – som FRP er mot. De er ikke enige om størrelsen på skattekutt – Høyre foreslår 25 milliarder, mens FrP vil ha nærmere 100 milliarder i kutt. Og de er ikke enig om innretningen skattekuttene – hvor Høyre vil i all hovedsak vil prioritere mer til de mest velstående blant oss. For å sette tallene i perspektiv bruker vi 140 milliarder kroner til helse i Norge i år. Det vil med andre ord være store beløp i spill her.

Å styre et land krever at man tar ansvar for å legge trygge, langsiktige rammer for de viktigste tingene i samfunnet. Trygge rammevilkår som sikrer arbeidsplasser er grunnlaget for vekst og velferd i Norge. Slik kan vi også nå svært mange av våre andre politiske mål. Høyre og FrP vil legge alt sammen på forhandlingsbordet. Det er usikkerhet vi ikke kan leve med. Velgerne fortjener å vite hvilken økonomisk politikk som skal ligge til grunn for en alternativ regjering med Høyre og FRP.

Jensens utspill viser mest av alt at det er mye som står på spill til høsten. I Arbeiderpartiet skal vi gjøre hva vi kan for fortsatt trygg styring av norsk økonomi de neste årene. Da er det også viktig å ha klart for seg hva alternativet til Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen vil være. Spesielt når det kan virke som «alle» – kommentatorer, Carl I. Hagen – ja til og med Høyres Per Christian Foss mener det kan være en god ide å slippe til Siv Jensen i Finansdepartementet. Heller Sigbjørn enn Siv sier jeg.

Se alle

12 kommentarer

 1. Hei Torgeir.
  Jeg så at om valget går som det står i avisen i dag så er du ute av Stortinget. Tenkte at det sikkert kom til å skje noe på bloggen din snart og vips – der var det noe.
  At du sier heller ja til Sigbjørn enn Siv overrasker ikke. Det er jo jobben din det står om!

  Handlingsregelen sier at man skal kunne bruke av avkastingen på oljefondet – ca 4%.
  Det viser seg å være for høyt og 3% er mer riktig. Dette avviser Jens Stoltenberg. Altså : Han bryter handlingsregelen.

  Videre ble regelen vedtatt i 2001 under Stoltenberg.
  Det står at flertallet i Stortingets finanskomite i 2001 var enige om at økt innfasing av petroleumsinntekter måtte rettes mot å heve vekstevnen i økonomien.
  Dette skulle skje gjennom å prioritere oljepengebruken til utdanning, forskning, infrastruktur og vekstfremmende skatte- og avgiftskutt.

  Når det kommer til skatte og avgiftskutt er det i følge dere usosialt og gave til de rike som dere ikke kommer til å støtte. Altså : Dere bryter handlingsregelen.
  Når det kommer til utdanning, forskning ser vi det samme. Det har ikke i nærheten vært den satsing som tilsvarer de ekstra pengene som er tilført via handlingsregelen : Altså dere bryter handlingsregelen.
  Og infrastruktur har vi nå i det siste fått masse løfter. Som nå viser seg at ikke holder i det hele tatt – og dette også etter hele 8 år : Altså dere bryter handlingsregelen.

  Og så forventer du mer av andre enn dine egne kan levere.
  Er det den likheten dere i AP står for?

  Svar

 2. Your post are very and very useful! Thank you a lot!!!!I am looking for your next articles!

  Svar

 3. En ting jeg luer på, Torgeir.
  Siden du er i finanskomiteen kan du kanskje svare.

  Vi har statsbudsjett på ca 1000 mrd.
  Med vekst i økonomien på ca 2% vil man få 20 mrd første året og noe mer de neste årene.
  Til sammen 100 mrd på 4 år.

  Hvorfor må det kuttes som du sier for å reise 100 mrd?
  Er ikke det det samme som veksten og kan brukes uten kutt?

  Ser frem til svar.

  Svar

 4. Once again another great entry. I actually have a few things to ask you, would be have some time to answer them?

  Svar

 5. Many thanks for an amazing publish, may read your particular others posts. thank you your thinking on this, I soon became a lttle bit made an impact to by this article. Thanks again! You earn a good time. Has wonderful data here. I believe if more people thought of it doing this, they’d possess a better time period receive the hold ofing the matter.

  Svar

 6. Handlingsregel, Erna Solberg. Ikke forhandlingsregel.

  Svar

 7. Its good funny YouTube video, I all the time go to go to see YouTube web site for comical videos, as there is much more material available.

  Svar

 8. I like to work on Personal home pages rather than .NET, though .NET provides the ability of drag and drop elements, except I love Personal home pages much.

  Svar

 9. For the reason that the YouTube video lessons are posted here same like I also embed YouTube video code at my own web site, for the reason that it is simple to obtain embedded code.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *