Hvorfor vil Høyre ta fra fedrene pappa-permen?

Høyre har endelig bestemt seg. De vil fjerne fedrekvoten. Jeg får ikke bestemt meg om jeg synes det er direkte flaut å komme fra samme sted som sentrale støttespillere for forslaget. Eller om dette egentlig er bra fordi vi nå får et glimt av det egentlige, ukamuflerte Høyre.

Det siste gjør vi ikke i mange saker lengre. Både i Drammenspolitikken og på Stortinget forsøker Høyre i sak etter sak å legge seg mot sentrum – i sak, men mest av alt i retorikk. Når hørte du sist en Høyremann snakke om konkurranseutsetting i Drammen eller skattelette for de velstående i Stortinget? Selv om dette er en bevisst strategi, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at forslagene er lagt i skuffen for godt.

Derfor er det befriende når Høyre nå tør vise frem sitt egentlige, ideologisk seg. Vi må ha tillit til enkeltpersonene og familiene, sier Høyre. Ja, det er jeg helt enig i. Men i motsetning til konservative folk har jeg ikke et svart/hvitt syn på hva som påvirker de «frie valg» i familiepolitikken.

Før fedrekvoten ble innført i 1993, tok 2-3 prosent av mannfolkene ut fødselspermisjon. Tror Høyre at det var mannfolkene «frie valg» som gjorde at de konsekvent ble på jobb mens barna var små? Det har jeg ingen tro på. Her var det andre i arbeidslivet som ville ha et ord med i laget når familiene skulle gjøre opp sitt «frie valg». Jeg tror vi har kommet lengre i dag. Men jeg er helt sikker på at færre mannfolk vil være hjemme hvis Høyre får gjennomslag for å skru tiden 20 år tilbake.

I Arbeiderpartiet vil vi i stedet utvide fedrekvoten og gi flere fedre rett til pappapermen. Så får Høyre  konkurrere med Fremskrittspartiet om å fjerne fantastiske velferdsordninger for pappaer. Denne saken viser at Høyre og Frp er enige om mer enn man skulle tro.

Se alle

6 kommentarer

  1. 'Pappaperm' skulle aldrig vart infort! Jeg er flau over a vare mann og syntes menn som har benyttet seg av denne ordning over mange ar ikke skulle kunne kalle seg mann/menn. Terje

    Svar

  2. Morten Aasheim 9. mai 2010 kl. 19:31

    Riktig, vi er kommet lenger idag. Og derfor trenger vi ikke slike kvoteringsregler lenger. Vi kan stå for egne valg, akkurat som vi hele tiden gjør gjennom livet, ved valg av udanning, partner, jobb osv. Når tiden er inne for og få barn, tror voksne foreldre klarer selv og fordele permisjonen seg imellom.

    Svar

  3. Svein Winge 9. mai 2010 kl. 21:23

    Helt riktig Torgeir. Disse Høyre-kvinnene kan aldri ha vært i arbeidslivet. Var det ikke hu Lene som kristiserte bla. Aina for å ta fri fra politikken også. Aina ville ta seg av familien! Må bare si at kvoteringsregler trengs!

    Svar

  4. Torgeir, kom ikke her og snakk om retoriske knep. Høyre skal ikke ta pappa permen fra fedrene slik du hevder, de ønsker å gi foreldrene muligheten til å velge selv. Hva i all verden er galt med det? Skal du sitte og bestemme hva som er mest hensiktsmessig for Ola og Kari, eller skal Ola og Kari finne ut av dette på egenhånd? Dere i Arbeiderpartiet ønsker å regulere alt mellom himmel og jord, hva blir det neste? Jeg venter i spennning i forslag knyttet til leggetid osv. Ha litt tiltro til oss individer, vi har evnen til å tenke selv.

    Snart far….

    Svar

  5. Kenneth, Student 10. mai 2010 kl. 05:31

    Hei, vil bare kommentere det jeg opplever som manglende forståelse av hva som menes med kommentaren som har kommet fra denne bloggen. Flere kommentarer på DT.no sine sider, skriver om det å bli fratatt muligheten til å velge permisjon selv, men slik jeg tolker det, så er dette ikke om det å skulle styre at far skal ta permisjon, men ved å ha kvoten, så får du muligheten. Det er mange bedrifter/arbeidsplasser som nok ser litt ned på det at far skal få fri når ungen kommer, men med kvoten, så er det lovpålagt, og da kan de ikke nekte det. Dette handler om å få muligheten til det, uten å bli utsatt for urettferdig press fra arbeidsplass.

    Uten denne kvoten, er desverre muligheten stor for at færre fedre kommer til å ta permisjon. Ikke fordi de ikke vil, men fordi mangelen på en lov som sier at de har krav på en viss mengde, vil gjøre at mange arbeidsgivere vil prøve å hindre det. Og når man har en ny unge, vil man jo beholde jobben.

    Svar

  6. Som den tydeligvis familieopptatte Micaelsen du er, som synes fedrene bor beholde sine rettigheter, så håper jeg virkelig du har tatt tak i saken omkring familien Navrud fra Åmot! Her kan du hjelpe til med at en mann faktisk får ta del i sin sønns oppvekst!!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.