Ny finanskrise? Vi er klare til å handle igjen hvis det kreves.

Kan en ny finanskrise ramme oss? Det er det ingen som vet i dag. Men vi viste i 2008/2009 at vi var i stand til å bruke sterk lut for å holde arbeidsledigheten unna Norge. Og for å gjøre det helt klart: Vi er klare til å handle igjen – om nødvendig.

Kriseoppslagene om tilstanden i europeisk økonomi kommer tette og mange denne uka. Og alle de tusener av nordmenn som ferierer i sydlige strøk denne sommeren har sikkert møtt lokalbefolkning som føler både uro og utrygghet over den situasjonen som nå utspiller seg.

Flere land har ønsket seg velferd som den beste i Europa, og et skattenivå som i USA. Det funker ikke. Regnestykket går rett og slett ikke opp. Det får nå smertelige følger. Hellas er i store problemer. Portugal og Irland likeledes. Det internasjonale samfunnet har bidratt med støttepakker til flere land. Men likevel er det stor usikkerhet. Nå ser det ut til at Italia følger etter. ”Italia vakler på randen av krise” kan vi lese i Aftenposten i dag. Og gjeldskrisen kan få store følger – også for oss.

For selv om mye går bra i Norge, er det som skjer ute viktig også for vår økonomi.

Svært mye av vår handel er med EU-land. Og vi har erfart hvor raskt uro i finansmarkeder kan spre seg mellom land.

Det aller beste vi i Norge kan gjøre, er å holde orden i eget hus. Føre en politikk som er forsvarlig. Bygge våre økonomiske muskler i gode tider, for å ha noe å slåss med hvis kriser kommer. Vi må være klare til å håndtere en ny krise – for den kan så absolutt komme. Og vi skal handle når det kreves. Det har vi gjort før, og det vil vi gjøre igjen. Garantert.

Se alle

3 kommentarer

  1. Hei Torgeir.
    Hyggelig å se deg tilbake på bloggen etter en liten fraværsperiode.

    Jeg skjønner du ønsker å benytte anledningen til å slå et slag for høyt skattenivå.
    Skjønt – når man diskuterer dette alene er det mange i AP som mener vi ikke har høyt skattenivå.
    Argumentene varierer visst fra sak til sak.

    Likevel – Det er mange årsaker til problemene til Hellas og Italia.
    Det største er korrupsjon. Det spiller ikke noen rolle i det hele tatt hvordan skattetrykket er om den ikke blir betalt til staten!
    Om man kan putte penger i lommeboka til kemneren for å slippe å betale skatt så spiller det liten rolle om personen skulle betalt 20 eller 50%.

    Et annet problem er for lav pensjonsalder.
    Å kunne gå av 53 år gammel er bare tull. Vi ser de samme dendensene her også. Fler og fler ønsker AFP fordi de er så fryktelig slitne. Og LO / AP følger opp.

    Et tredje problem er for stor offentlig sektor. Disse land har bevilget seg for gode ordninger og lånt penger til å finansisere dem.

    Det som skremmer er at AP sier "Stol på oss, vi skal løse kriser ved å ansette enda flere i det offentlige".
    Joa, vi har penger til det, vi. Men, når oljen ikke er der lenger har det blitt investert lite i kommende generasjoner og mye i "her og nå situasjoner".
    Vi må komme til å slanke offentlig sektor en gang vi også. Spørsmålet er bare når.

    AP må slutte å snakke om arbeidsledighet og hvor flinke de er til å ansette i offentlig sektor.
    Det er ikke noe vanskelig i det hele tatt å få ansatt folk i offentlig sektor. Det er så lett at jeg tror selv andre partier kunne klart det.
    Det man må snakke om er : Hva jobber folk med? Hvor mange jobber ikke ?

    Vi har i dag en situasjon der ca 30% av arbeidsstokken er utenfor arbeidsmarkedet av forskjellige årsaker. Det er ganske mye. Vi har de trygdede, de svangre, arbeidsledige, de på arbeidsavklaringspenger (som ikke blir sett på som ledige, bare uavklarte), de uføre osv. Det som skaper vekst og inntekter til landet er eksport. Det står disse 30% ikke for. Og de som pleier og underviser gjør heller ikke det.
    Derfor – vi må snakke om hva vi skal tjene på i fremtiden. Hva gjør vi etter oljen? Det er faktisk ikke noe politisk tema i dag!!! Og det er ganske uforsvarlig at det ikke er det.
    Det som er sikkert er at vi ikke kan leve av alle de ansatte i offentlig sektor!

    Vi må ikke kurere problemene fra Hellas og Italia ved å gjøre de samme feil som dem!

    Svar

  2. Hei Torgeir.
    Skatt og velferd henger sammen, – som vi vet.
    Uansett om det er politiske vedtak, korrupsjon og kriminalitet, – eller andre årsaker som medfører at staten ikke får inn nok penger, så er det jo slik at utgift må stå til inntekt.
    Lav pensjonsalder og økt velferd finansiert av det offentlige, er jo også helt avhengig om det er en offentlig økonomi som kan betale. Det virker, utrolig nok, som om noen tror at dette ikke henger sammen. Jeg er derfor glad for at du/dere som kjenner til dette sitter i førersete i finanskomiteen.
    Jeg er sikker på at dersom det trengs så blar dere igjen opp penger til stimuleringstiltak i det private gjennom de virkemidlene dere har. For selv om det offentlige bruker penger på vei, skole, kirkebygg, innovasjon Norge etc. vet vi alle… at det er private aktører som utfører arbeidet.
    Vi kan være svært glade i Norge for at dere ikke bruker samme medisin som de har gjort i Island, Irland, Hellas og Italia. Stå på for den Norske modellen!

    Svar

  3. Evner du ikke så skrive om egen politikk

    Schanke skulle slått deg mye hardere du lærer aldri

    Skriv om AP politikk hvis dere har noen

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.