Ny gjennomgang av konkurransen i bankmarkedet

Skjermdump: NRK

Skjermdump: NRK

Jeg sendte brev. Til finansminister Johnsen og fornyingsminister Aasrud. Der ba jeg regjeringen gjennomføre en ny analyse av konkurransesituasjonen i norske finansmarkeder. På besøk på den veldig imponerende bedriften Isachsen-gruppen i min hjemkommune Nedre Eiker i går, hadde Sigbjørn og jeg NRK Dagsrevyen på slep. For nå har jeg fått svar. Regjeringen støtter en utredning av konkurransen i bankmarkedet.

Det har vært gjort før. I 2003 gjorde Konkurransetilsynet en større vurdering av «Konkurransesituasjonen i finansmarkedene». Det er nå ti år siden. Mye har endret seg siden da. Bank- og finansmarkedene både i Norge og internasjonalt har over lengre tid vært gjennom store strukturelle endringer. Utviklingen i det nordiske bankmarkedet har vært preget av etableringer, fusjoner og oppkjøp på tvers av landegrensene. Og nå står markedene overfor nye omfattende reguleringer i kjølvannet av finanskrisen. Det har aktualisert behovet for å vurdere konkurransesituasjonen på nytt.

Finanskriseutvalgets rapport «NOU 2011:1 Bedre rustet mot finanskriser», viste at markedskonsentrasjonen i det norske bankmarkedet er høyere enn i Europa forøvrig, og at i få land har den største aktøren en så stor markedsandel som i Norge.

Gjennom vinteren og våren har vi sett at flere av de største bankene har fulgt hverandre svært tett i varsling om rentehevinger. Det har vært vist til at innføringen av internasjonale kapitalkrav er årsaken til renteøkningene. Men også banker som allerede har svært høy kjernekapital har brukt myndighetskrav som begrunnelse for ytterligere rentehevninger. Det gjør det aktuelt å stille spørsmål om det er for lite konkurranse i det norske bankmarkedet.

Derfor stilte jeg statsrådene spørsmål om regjeringen vil vurdere å be Konkurransetilsynet/Finanstilsynet gjennomføre en ny analyse av konkurransesituasjonen i norske finansmarkeder. Det vil de nå gjøre. Fortsettelse følger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se alle

2 kommentarer

 1. tore stein thoresen 16. oktober 2013 kl. 10:42

  Hei.
  Hvem synes det er greit å tape en million over natten?

  Arbeiderpartiet stjeler fra sine egne.

  Jeg tror at mange vanlige arbeidsfolk har hatt flinke besteforeldre og foreldre som har spinket og spart for å kjøpe eller bygge sitt hjem.
  Jeg og min kone har vært heldige å arve et hus av min mor som gikk bort for tre år siden.
  Dette huset har vi leiet vekk til min datters familie og to studenter.
  Vi hadde planer om å bo i dette huset i et år for så å selge,men nå tar arbeiderpartiet fra oss gevinsten som skulle være vår økonomiske trygghet i alderdommen.
  Dette rammer jo oss vanlige , og ikke "hushaiene" som sikkert var ment å bli rammet.
  Finnes der en overgangsordning, eller ble vi alle tatt på sengen.

  Jeg tror Arbeiderpartiet mistet en del stemmer på dette forslaget.
  Vennlig hilsenTore.

  Svar

 2. Hjelper det på renten at DNBNOR ikke bare skal styrke EK, men også betale utbytte til regjeringen AP var med i?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *