Svar til Solvik-Olsen

Gårdagens blogginnlegg, hvor jeg tilbakeviser FrPs tøvete påstander om at vi låner billig ut og dyrt tilbake har tydeligvis gjort partiets finanspolitiske talsmann, Solvik-Olsen, lettere stresset. Allerede i morges hadde han rukket å skrive et tilsvar, i kjent Solvik-Olsen-stil. Hadde han akseptert det faktum at pensjonsfondets renteinvesteringer i 2012 ga 7 pst. avkastning i snitt, altså dobbelt så mye som hva norske bompengeselskaper betaler i snitt i rente, ville hele argumentasjonen hans vært ugyldig. Det hadde jo ikke tatt seg særlig bra ut. Men jeg skal la det ligge.

Poenget mitt var at det er meningsløst å sammenligne renteinvesteringer i utlandet med investeringer i «samfunnsøkonomisk lønnsom» infrastruktur i Norge. Både fordi vi har så store inntekter at vi rett og slett ikke kan bruke alt innenlands uten at det vil få alvorlige konsekvenser for økonomien. Dernest fordi det er en betydelig forskjell på sikre renteinvesteringer, som kan sammenlignes med bankinnskudd, og investering i noe som ikke gir løpende inntekter. Setter du pengene i banken eller kjøper rentebærende papirer, så får du løpende inntekter og du kan ta ut pengene når du ønsker. Investerer du i vei vil den bare kunne gi løpende inntekter om du innfører brukerbetaling. Det har FrP uttalt at de er sterkt imot. Jeg vil også påpeke at det er mye som skjuler seg under begrepet «samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer». Ofte blir denne type beregninger «lønnsomme» når man tar med verdien av økt fritid. Dette er jeg forsåvidt veldig for, men hvis jeg spissformulerer –  det er krevende å finansiere investeringer i vei med at folk kommer raskere på hytta fredag ettermiddag.

Jeg er veldig for investeringer i vei og bane. Derfor stemmer jeg for tidenes Nasjonal transportplan som har en økning på 50 pst. – eksklusive moms, som Solvik-Olsen mislykket forsøker å gjøre et poeng ut av. Men jeg er også for investeringer i barnehager, skole, sykehus og andre ting som bidrar til økonomisk vekst, og som kan være vel så lønnsomme som en veiinvestering. Det betyr imidlertid ikke at vi bør finansiere dette utenfor budsjettene. Derfor advarer jeg mot FrPs lettvinte løsninger også i samferdselspolitikken. Så får jeg heller bare ta det med et smil at FrP, som aldri har hatt makt i Norge, anklager Arbeiderpartiet, som har ledet landet i 50 år etter Andre verdenskrig, for å ha «en fullstendig misforstått tilnærming til å bygge landet».

 

Se alle

64 kommentarer

 1. Herr Micaelsen – det er forskjell på å være stresset og engasjert. Stresset hadde jeg blitt om jeg skulle opp til økonomieksamen med økonomiforståelsen til Micaelsen :-)

  Micaelsen hevder han tilbakeviser at Norge låner ut penger billig og låner hjem penger dyrt. Synd for han, men det er ikke tilfelle.

  Det er et faktum, dokumentert fra regjeringen, at Danmark låner norske oljepenger til 1 % rente, og at vektet snittrente for norske bomstasjoner er 3,51%. Det er mitt eksempel. Det har Micaelsen ikke påvist er feil (og i så fall må han vite noe som finansdepartementet ikke vet).

  Ja, snitt avkastning for oljefondets obligasjoner er høyere enn 1 % slik Micaelsen hevder, fordi oljefondet også har mange obligasjoner med høy risiko. Høy risiko er ofte lik høy rente, lav risiko er lik lav rente. Det er elementær kunnskap. Siden jeg anser samfunnsøkonomisk lønnsom vei for å være lav risiko investering, så er det relevant å sammenligne lånerenten på slike veiprosjekt med renten på lavrisiko obligasjoner, ikke total obligasjonsportefølge mot vei. Micaelsens tilnærming minner om holdningen som skapte "sub prime" krisen i USA. Den vil jeg advare mot.

  Det blir feil å sammenligne obligasjoner med trygge penger i banken, slik Micaelsen gjør. Det er ingen garanti at man får tilbakebetalt verdien av en statsobligasjon – det har Hellas vært et tydelig eksempel på.

  Så drar Micaelsen frem inflasjonsspøkelset. Det er unødvendig, da ingen i denne debatten har foreslått å ta hjem hele oljeformuen. I beste AP stil argumenterer han derfor imot et standpunkt ingen har.

  En av hovedforskjllene i debatten er at Micaelsen ser på staten som en bedriftsøkonomisk enhet. Skal han tillate staten gjøre en investering i realkapital så skal staten ha en forutsigbar og trygg pengestrøm direkte tilbake til statskassen. Det mener jeg er feil tilnærming. Jeg anser staten som et organ for samfunnet – ergo, om staten bruker fellesskapets midler på en måte som øker samfunnets velstand, så er det fornuftig å gjøre det uten at hele pengestrømmen må tilfalle statskassen. Men skulle man likevel kreve bedriftsøkonomiske betraktninger, så kan Micaelsen løse dette ved å bruke Avinor modellen – hvor en del avgifter øremerkes direkte til selskapet. På samme måten kan man øremerke bilrelaterte avgifter til et statlig veiselskap. Selskapet ville hatt en kontantstrøm som fikk kraftbransjen til å virke smålåten.

  Micaelsen er ikke pinlig berørt av at regjeringen blåser opp tallene til NTP ved at de har innført mva på veibygging siden forrige NTP. Jeg synes derimot det er et poeng som bekrefter hvordan de rødgrønne ikke er ryddige med sin tallbruk. Det er dog ingen tvil som at det brukes mer penger på vei og jernbane nå enn tidligere. Det synes jeg er bra. Men NTP behandler prosjekter fortsatt stykkevis og delt, og regjeringen har ikke vist noen god evne til å få valuta for pengene. Det synes jeg ikke er bra.

  Grunnleggende for denne debatten – så lenge AP ikke ser at vei- og jernbanebygging faktisk er en investering i samfunnet så har de en fullstendig feilslått tilnærming til hvordan man bygger landet. Maktarrogansen til partiet er påfallende for hvordan de svarer i så måte. En ny regjering vil forbedre dette – og det vil skje, noe Knut Arild Hareide i dag har bekreftet :-)

  Svar

 2. Jørn Are Lolland 27. april 2013 kl. 18:57

  Hva er oljefondets årlige gjennomsnittlige avkastning siden oppstart?
  Hva er gjennomsnittlige samfunnsmessige avkastning for investering i stamvei?

  Svar

 3. Hi, I read your blogs like every week. Your humoristic style is witty, keep up the good work!

  Svar

 4. Awsome site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also. ralph lauren http://chemiseralphlauren.blog.com

  Svar

 5. one-tenth lightspeed. 揥e only got a millisecond look, but what we saw is consistent with what Sura

  Svar

 6. de sa femme quelques mots. Juste à ce moment, ce batiment dès qu'il ya un an ils ont dit à démolir les batiments et à peine utilisé jusqu'à présent.

  Svar

 7. elle ne peut pas sentir ses jambes . Avoir aussi des douleurs à l'épaule, touché également les saignements.

  Svar

 8. il semble qu'à cette époque, on ne peut plus se permettre la charge, en fait il n'y a aucun signe de tonnerre s'est effondré. En quelques secondes, ils seront enterrés sous les décombres. Je ne sais pas combien de temps,

  Svar

 9. Devons continuer à faire des heures supplémentaires la nuit, à l'10:30 mais n'a pas identifié le problème est-il, alors appelé et s'est .

  Svar

 10. Pierre de l'amour et de l'affection toucha ses cheveux, la commande et lui dit: "bon, mangez quelque chose, je vais vérifier." Donc crème.

  Svar

 11. These bags are in existence since the 1800s.

  Svar

 12. Indeed as expected, he arrives car outside turn circlet behind open to return to small area doorway again, see the traces that those cars for stopping have to start, until everything completely normal, he just trust a ground of enlargement have no door, the car also fiercely hurtled to go out.

  Svar

 13. Amazing! Its truly remarkable post, i have received considerably obvious notion about from this piece of writing.

  Svar

 14. longchamp outlet Characterized by large and well-developed agricultural Characterized by large and well-developed agricultural, mining, manufacturing, and service sectors, Brazil's economy outweighs that cheap-longchampbags.stylelists of all other South American countries, and Brazil is expanding its presence in world markets. Since 2003, Brazil has steadily improved its macroeconomic stability, building up foreign reserves, and reducing its debt profile by shifting its debt burden toward real denominated and domestically held instruments.

  Svar

 15. Announcement: bag Will Have A Substantial role In Almost Any Website administration

  Svar

 16. Here's A Method That's In fact Helping bag-industry professionals To Expand

  Svar

 17. I like the worthwhile info you supply within your posts.I’ll bookmark your blog and investigate yet again listed here recurrently.I’m quite convinced I will be taught quite a bit of recent stuff perfect right here! Excellent luck for the subsequent!

  Svar

 18. Lovely! This was a really amazing content. Thank you for giving this details.

  Svar

 19. Comment allez-vous! Pourquoi vous nettoyer mme qu'il ne soit trop tard " Elle m'a montr un sourire peu profonde: ervir les gens."Elle est relle" Dans le monde <a href="http://lacostechemise.moonfruit.fr/&quot; title="lacoste homme pas cher">lacoste homme pas cher</a> de la mode, savons-nous le sens de notre environnement Si vous connaissez.

  Svar

 20. eobucfqvghk zvcind http://sweeneycomms.com/wws/iss.asp Cheap Oakley Sunglasses lfrfdbpht aufsoutfxld

  Svar

 21. deuenlqdvu oklusnqd http://churchunion.co.uk/iss.asp Oakley Sunglasses cheap zlgkxddtin xjnqkgp

  Svar

 22. de Bragelonne, et surtout de son influence sur l'esprit de de Guiche. De

  Svar

 23. In addition to this this lady has short memory lapses aswell. Ocular gaze and movement disorders have grown predominant and she requires a person to be around always as earlier. She also a break down massive cardiac event 90 days ago without any pain in the chest.

  Svar

 24. After the novelty of eating out of a foil bag wears off, you come to realize that MRE's are some of the most bland-tasting food you will ever eat..

  Svar

 25. How To Analyze Accurate Louis Vuitton Bags

  Svar

 26. volunteer rescue seven army regulations

  Svar

 27. Compared with the pure folk One Foundation, some still have or had government-backed Foundation, also following to work to win the trust and support of the public.

  Svar

 28. life first bottled water, not bottled water fast rehydration;

  Svar

 29. aftershocks, damage to building structures risk, the natural environment risk.

  Svar

 30. Deng Guosheng said it "is likely to be a fundamental change to the traditional government-backed charity organization 'world domination' situation."

  Svar

 31. 4 the face of disaster you can not do what

  Svar

 32. neck and waist injury do not distort, hard board transferred more than care.

  Svar

 33. (3) the production of restoration and reconstruction, which is a long-term process.

  Svar

 34. Red Cross is the only non-governmental organizations into the national emergency rescue response mechanism and the State Council earthquake relief headquarters agency working group, another League of Nations, it is undeniable that the Red Cross in disaster relief and rescue irreplaceable advantages of other civil society organizations. Therefore, the Government only public account of the Red Cross, does not take other government-run institutions in the specified series, on the one hand, in line with the identity of the Red, on the other hand, also shows the support of all public service organizations to non-discriminatory attitude.

  Svar

 35. find regular donation platform contributions;

  Svar

 36. "We do not judge each other, we need to do is to do their job." said Liu Wenkui, Secretary-General of the China Foundation for Poverty Alleviation.

  Svar

 37. Anyhow, this Rosewood is a refined yet classic purse, suitable for day to night use..

  Svar

 38. Failing marriage was a recurring theme in many of the year's finest TV dramas. No marriage was as doomed to fail as the adolescent shackling of a naive, silly Sansa Stark (Sophie Turner) and the malevolent, psychotic Boy King Joffrey Baratheon (Jack Gleeson), in Game of Thrones' second season. The attention to magical, fantastical detail dragons! castles! warlocks! in Game of Thrones is breathtaking to behold. It's the vital human emotions, though, and the unbearable tension of a child plotting to kill another child, that make Game of Thrones one of primetime television's most gripping, addictive thrillers. Game of Thrones isn't just for fanboys or fangirls. It's a singular and monumental achievement, a complex, adult, emotionally rich fantasy writ large across the small screen.

  Svar

 39. dance gracefully with karen millen dresses

  Svar

 40. each time i used to read smaller articles that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this place.

  Svar

 41. longchamp outlet Characterized by large and well-developed agricultural Characterized by large and well-developed agricultural, mining, manufacturing, and service sectors, Brazil's economy outweighs that cheap-longchampbags.stylelists of all other South American countries, and Brazil is expanding its presence in world markets. Since 2003, Brazil has steadily improved its macroeconomic stability, building up foreign reserves, and reducing its debt profile by shifting its debt burden toward real denominated and domestically held instruments.

  Svar

 42. longchamp outlet Characterized by large and well-developed agricultural Characterized by large and well-developed agricultural, mining, manufacturing, and service sectors, Brazil's economy outweighs that cheap-longchampbags.stylelists of all other South American countries, and Brazil is expanding its presence in world markets. Since 2003, Brazil has steadily improved its macroeconomic stability, building up foreign reserves, and reducing its debt profile by shifting its debt burden toward real denominated and domestically held instruments.

  Svar

 43. Holly Golightly is a young lady with beautiful appearance. In order to seek for money and realize her dream from 14 years old, she pursuits fame and fortune all the day. At last, she became a social flower in the wealthy and politicians. However, the end of the story is interesting. Holly Golightly loves Paul, a man who is a manmmonist too. At last, Holly wears the Tiffany ring that Paul gives to her, holding on her lost and found lovely cat, and hugs with Paul in the downpour. After all, is there anything that more sweet and happiness than having love breakfast with your lover? The critic says that Audrey Hepburn plays Holly Golightly, the craziest shero who ever crept between the pages of a best-selling novel.Holly said I don't want to own anything until I find a place where me and things go together. I'm not sure where that is but I know what it is like. It's like Tiffany's.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.