Frp-budsjettet og elefanten i rommet

Frp la i dag frem sitt alternative budsjett. Sammen med de andre opposisjonspartienes alternative opplegg, har vi endelig noe å måle regjeringens politikk imot igjen. Men elefanten i rommet, ville ikke Siv Jensen og Frp snakke om.

Det er flere måter å betrakte Frps alternative budsjett. Jeg tror jeg har belegg for å si at dette er løftebrudd av heftigste sort. Hvor ble det av «Frp-pris på bensin», svenske alkoholavgifter, fjerning av NRK-lisensen eller at dokumentavgiften skulle bort? Som mange av dere husker oppsummerte jeg alle disse Frp-løftene i fjorårets valgkamp i «Frp-taksameteret». Siv Jensen – du lovte velgerne svenske alkoholavgifter – nå kutter du disse med 10 prosent. Det kaller jeg et realt mageplask.

Den mest interessante innfallsvinkelen å lese Frps budsjett på, er imidlertid å ta for seg elefanten som står i rommet, men som Frp nekter å forholde seg til. Nemlig at de vil regjere med Høyre.

Og Høyre har garantert for en økonomisk politikk i tråd med handlingsregelen. Derfor blir det ganske uinteressant at Frp strør om seg med oljepenger. Dette vil de aldri få gjennomført hvis de vil regjere Norge. Hvis man leser Frps budsjett med «Høyre-briller» er alle Frp-påplussninger nullet ut. Og da står Frp igjen med et krevende valg. Skal Frp prioritere skattekutt i milliardklassen, eller skal de kutte i velferdsstaten?

Se alle

12 kommentarer

 1. Heia Torgeir Michaelsen

  Å kaste stein fra knuste glasshus er ingen gode løsninger. Når det gjelder brutte og resirkulerte løftr så har vel AP noe nær verdensrekord i så måte.

  Nå vil det dessverre ta ennå nesten 3 år før vi får se hva som FRP muligens kan klare å gjøre annet enn å skryte. Inntil da ville jeg båret sykkelen på nakken for å unngå punktering i alt glasset i omgivelsene.

  Ha forøvrig en fin dag .

  Svar

 2. Hva med deres egen elefant?

  Har forsøkt på diverse blogger og twitter å få en fra AP i tale på dette:

  AP har sittet med regjeringsmakt over 65% av tiden etter krigen.
  Arbeiderpartiet er navnet på partiet.
  Likevel er det ingen andre inntektskilder som lønner seg så lite som arbeid i dette landet.

  Jobber du med penger er det flat 28% skatt. Selger du egen bolig med gevinst er det 0% skatt. Jobber du mer enn gjenomsnittet straffes man raskt med marginalskatt.

  Hvorfor er det slik?

  Svar

 3. Gunnar:

  Det er riktig at det er 28 prosent selskapsskatt i Norge. Men du må jo ta med "baksiden av medaljen" som er utbytteskatten på samme prosentsats. Det betyr at hvis du tar ut penger fra selskapet til eget forbruk m.m er skattesatsen omtrent på samme nivå som for de høyeste lønnsinntektene i Norge.

  Når det gjelder skatt på arbeid, har Ap-styrte regjeringer i flere omganger satt ned skatten på arbeid – spesielt på de med de laveste inntektene. Og sammenligner du skattenivået i Norge med resten av Europa ligger vi omtrent på midten.

  Med hilsen Torgeir.

  Svar

 4. Du svarer ikke på det jeg spør om.

  Om jeg tjener 100 millioner kroner på å spekulere i eiendom, aksjer eller andre finansinstrumenter så betaler jeg 28% skatt.
  Tjener jeg over 500.000 så er det marginalskatt (+/- 50%?) på alt over.

  Hvorfor skal ikke all personinntekt beskattes likt – uavhengig av kilde?

  (Selskapsskatt er i beste fall skatteplanlegging fra de som har nok midler til å gjøre dette. Ta en titt på hvor mange som har registrert seg som utenlandske foretak eller aksjeselskap som i realiteten bare har en eier.)

  Svar

 5. GODESTE TORGEIR M!
  La meg si det så enkelt som at nå som Frp har lagt korta med sitt budsjettforslag bør du og AP, som du også gjør, takke og prise dem for at de gir deg noen gode poenger og muligheter til å spille dem litt ut.
  Nå er jo jeg som ufør, men med relativt god pensjon, særlig opptatt av og bekymret for de stakkars menneskene som ikke har inntekt jeg da. Som eks Røkke, Sveaas, Spetalen o s v. Derfor er jeg jo veldig lettet når både Frp og Høyre vil la dem slippe formuesskatten. Da blir det ikke bare nu det går meget bedre, men også i fremtiden, slik jeg ser det.
  For meg er dette en lettelse fordi jeg i tilfelle slipper å tenke mer på å starte en innsamling til disse uheldige ofrene for den urettferdigheten det å betale skatt er. Det andre alternativet mitt var faktisk å tilby meg å kjøre dem anonymt til fattighuset eller lignende. De må jo ha det tungt disse multimilionærene. Men hvis nå H og Frp får makta i landet kan jeg ta det rolig. Da kanskje de slipper å bruke av det lille de har til dyre skattejurister også, ikke sant. Eller har de fri rettshjelp fordi de ikke har inntekt?
  Men nok om det.
  Nei, livet er ikke lett for noen av oss.
  Det er det vel ikke for deg heller. Ser jo at du konfronteres med noen spørsmål og saker også her. Det er viktig at folk får disse mulighetene til å kommentere og mene.
  Ikke minst er det viktig at du og partiet nå følger opp enda mer av det som ble lovet i Soria Moria og i valgkampen. Mye er på gang, men det er også slik at det på endel felter føles som om regjeringa kommer litt haltende etter media, opposisjonen og opinionen.
  Det må vi og dere ikke gjøre. AP skal være best på eldreomsorg og annet som gir trygghet for mennesker.
  Der har du og dere muligheten til å vise i praksis hva som er forskjellen jf skattedebatten og den edruelige bruken av "oljemilliardene".
  Muligheten til å nå fram med budskapet er der enda og kanskje berde nå som de blå blå viser hva de vil prioritere. Men her er ikke ord nok Torgeir.
  Så stå på. Kjør aktivt. Vær både lyttende og forklarende, med fakta som grunnlag. Hverdagen er forskjellig for oss velgere. Erfaringene med alt fra tjenestetilbud til omsorg er også variabel. Få fram de mål som er nådd. Vis hva som skal gjøres for å gjennomføre det som henger igjen på en offensiv måte og ikke som jeg skrev nærmest haltende etter "virkeligheten".
  Det var nok for ikveld. God natt og sov godt.
  Men ikke glem de inntektsløse da. Det gjør ikke jeg skjønner du.
  Forresten et lite spørsmål tilslutt: Kan de jeg tenker på og som er nevnt foran komme inn under de tilskuddene som nå skal gå til besøk og aktiviteter eller de for unge til det??

  Svar

 6. Jøran Ødegaard 17. november 2010 kl. 07:58

  Det er riktig at FrP i ett statsbudsjett ikke får plass til all sin politikk. Det er fordi FrP vil veldig mye mer enn en kan ordne opp i på ett år. Artig at du er utålmodig på det;-)

  FrPs alternative budsjettforslag er forøvrig godt innenfor handlingsregelen, noe du i din rolle burde vite. Handlingsregelen sier rett og slett at vi ikke bør fase inn i økonomien mer enn avkastningen av oljefondet. Det er svært stor sannsynlighet for at avkastningen blir høyere i 2011 enn FrPs bruk av oljepenger i budsjettet. Det er også sannsynlig at FrPs størrelse in the end er lavere enn 4%, og dermed holder også FrP seg innenfor den såkalte "4%-regelen".

  Men som Høyres Sanner sa i går; det er vel så viktig hva pengene brukes på. Og i det bilde bruker FrP snakt en eneste oljekrone – FrP setter penger inn i investeringer i bla infrastruktur og mindre i forbruk og byråkrati – forøvrig noe som også faller venstresiden tungt for brystet;-)

  Svar

 7. Det er flott du forventer at FRP skal klare alle løftene sine på et år.
  Og det er flott du påpeker at alle løftene til FRP ikke er innenfor rammene på et budsjett.

  Bare et spørsmål :
  Syns du det er dobbeltmoralistisk å stille krav til andre som du ikke klarer å innfri selv ?

  Svar

 8. Hvorfor er du så uredelig? Du forventer mer av andre enn fra dine egne (AP). Eksempel: Dere lovet å fjerne kontantstøtten? Er det borte ennå? Nei, skikkelig "mageplask" altså! Regner med at AP gjør ting gradvis istedet for å gjrøe en stor endring på en gang, men når FRP foreslår tilsvarende gradvis innføring så er det "mageplask"?

  Svar

 9. Siri Lill Thowsen 22. november 2010 kl. 14:00

  Nå må vi begynne å feie for egen dør, mener jeg! Bare å ha FORESLÅTT det skammelige forslaget om trydgekutt for unge uføre, som ble kunngjort i radio og på TV i går, har Regjeringen sendt signaler om helt feil verdier. En rød-grønn regjering som vurderer å legge opp til en brutalere hverdag for unge uføre, har sendt signaler om helt feil verdier! Skjønte Regjeringen i 11te time at et så brutalt forslag kunne koste dem taburettene? Regjeringens forslag noen timer på søndag 21. nov. om å redusere trygd for en gruppe unge mennesker, som er en uensartet gruppe og som mangler talspersoner og felles organisasjon, er en fallitterklæring, og passer seg absolutt ikke for en Regjering som tar sikte på gjenvalg!

  Jeg klarer ikke forestille meg at ett eneste menneske utenfor Regjeringen, og regjeringspartigruppene på Stortinget kan forstå en slik prioritering! For en skam å foreslå å kutte allerede trange levekostnader for UNGE som har det vanskelig nok fra før, ved at de er uføre og ikke er friske! Her kan ikke Regjeringen komme å snakke om arbeidslinja! kanskje LO har protestert på dette? LO-lederen har jo nettopp uttalt at LO skal i større grad forsvare interessene til unge som er utenfor arbeidslivet!

  Vi er mange som kunne være villige til å regne ut hva som skulle til, f eks ved å øke skattene litt ekstra for personer med bruttoinntekter inkl. kapitalinntektene over f eks 1 mill i året, for å tjene inn den faktisk nokså usle summen, relativt sett, som Regjeringen vurderte å spare inn på UNGE UFØRE!!

  Takk og lov! Regjeringen snudde i denne saken i løpet av søndagen. Jens Stoltenberg stod fram på Kveldsnytt og kunngjorde at det ikke ville bli noe kutt i ytelsene for unge uføre.

  Svar

 10. Anne Grethe Eikrem 1. desember 2010 kl. 10:17

  Det er noke som forundrer meg,og det er : Kvar gong ein eller annan person som representerer Ap skal uttale seg politisk,så snakkar de berre om FRP!! Og sjølvsagt ikkje i positiv forstand! Eg tykkjer det er på tide at Ap'erana byrjar og utale seg om eigen politikk!…Sjønt,om nokre år kjem de med Frp sin politikk og kallar det for AP's politikk!

  Svar

 11. Anne Grethe Eikrem 1. desember 2010 kl. 10:25

  Korleis kan ein i AP forvente at FRP skal innfri sine lovnader innan eitt år,når AP ikkje greier og innfri noken av sine lovnader på 8 år? Og når de stolte kjem med eit eller anna,er det oftast forslag som de har stemt nord og ned fordi FRP kom med det først! Har sett meg lei av overberande smil og hovudristing under debattar når FRP kjem med sine politiske standpunkt eller forslag.Arroganse Partiet,blir de kalla av grasrota…

  Svar

 12. Frp-budsjettet og elefanten i rommet

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.