I dag har jeg sendt Ikt-statsråden brev.

Jeg starter det nye året med å følge opp en av mine blogg-saker fra i fjor høst – teknologi-økonomien. Her ba jeg om innspill på om, i hvilken grad og hvordan norske myndigheter i større grad kunne legge til rette for offentliggjørng av offentlig data.

Jeg fikk mange konkrete og nyttig innspill. Disse innspillene har dannet grunnlaget for et brev jeg i dag sender Ikt-minister Rigmor Aasrud.

Her er brevet:

I regjeringens politiske plattform står det at regjeringen skal jobbe før økt tilrettelegging for gjenbruk av offentlige informasjonsressurser. Det er viktig å styrke arbeidet med å tilgjengeliggjøre offentlige data. Dette kan bidra til økt innovasjon og verdiskapning i norske bedrifter og utvikle helt nye tjenester for norske brukere. EU har estimert innovasjonsverdien av offentlige data til 27 mrd. Euro. Allerede i dag finnes det mye tilgjengelig og offentlige data tilgjengelig i Norge (datakilder.no) – utfordringen er at det ikke systematisert eller samlet på ett felles sted.

 Mange land har startet prosessen med å opprette en portal hvor ulike offentlige instanser kan legge inn sine data. Data.gov fra USA er et godt eksempel på dette. Hensikten med data.gov er å gi allmennheten tilgang til data fra føderale myndigheter og skape muligheter for ny og mer innovativ bruk av dataene. Også andre aktører utenfor de føderale myndighetene skal bruke datasettene til å utvikle nye måter å bruke dataene på; programutvikling, web-applikasjoner, utføre analyser og forskning. Brukerne kan også foreslå nye datasett, evaluere eksisterende datasett og bidra til å forbedre nettsiden.

 Data.gov skal gjøre føderale myndigheter mer åpne for innsyn, bidra til å styrke demokratiet og fremme effektivitet i forvaltningen. I første omgang ligger det et begrenset antall datasett på data.gov. Dette vil bli utvidet etter hvert som offentlige etater legger inn flere data og innbyggerne etterspør nye datasett. I Danmark og Sverige er i gang med dette, sider som http://www.opengov.se/ og http://digitaliser.dk/ er eksempler på dette.

 På undertegnendes blogg www.torgeirmicaelsen.no har det kommet mange innspill og ideer til hvordan offentlige data kan gjenbrukes til økt verdiskapning og innovasjon i Norge. Mange mennesker engasjerer seg i denne saken, og ønsker økt oppmerksomhet om temaet.

På bakgrunn av dette har jeg følgende spørsmål til Fornyningsministeren:

Vil Fornyningsministeren ta initiativ til at det etableres en felles offentlig portal for publisering av datasett tilsvarende data.gov?

Hvordan vil Fornyingsministeren jobbe for å sikre økt gjenbruk av offentlige informasjonsressurser?

Hvordan vurderer Fornyningsministeren verdiskapningspotensialet ved økt tilgjengeliggjøring av offentlige data i Norge?

 

Jeg er sikker på at det mye å hente og gjøre på dette området. Nå spiller jeg ballen over til ansvarlig departement. Det blir spennende å lese svarene. Jeg er ganske sikker på at vi vil få konstruktive svar.

Jeg skal holde folket oppdatert.

 

Se alle

11 kommentarer

 1. […] rapport og presentasjoner fra seminaret, men i mellomtiden må jeg notere at finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) har skrevet brev til fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) med følgende spørsmål om hva hun har tenkt å foreta seg med nettopp temaet offentlig sektors […]

  Svar

 2. Veldig bra initiativ.

  Deltok i dag på seminaret "Give us our data" i regi av Universitetet i Bergen, hvor blant annet danske Cathrine Lippert fra digitaliser.dk deltok og delte sine erfaringer. Danmark leder 1-0 over Norge på dette området. Konklusjonen på seminaret var overtydelig: Tilgjengeliggjøring av rådata (ikke bare aggregerte data) og utvikling av standarder for distribusjon av datasett er viktige tema for økt transparens, innovasjon og fornyelse av offentlig sektor. Det danner også grunnlaget for viktig journalistikk. Det samme gjelder utvikling av taksonomisystemer som muliggjør distribusjon av offentlig informasjon på tvers av sektor- og regionbarrierer. Og selvsagt bedre systemer for gjenbruk av teknologi finansiert av skattekroner.

  Svar

 3. Anders Svendsen 12. januar 2010 kl. 21:51

  Flott Torgeir! Godt eksempel på at du bruker sosiale medier til å utvikle politikk og at du tar innspill som kommer på bloggen din på alvor. Kudos til deg. Fortsett sånn!

  Svar

 4. Veldig bra initiativ og forbilledlig at du tar føringen her. Her har du og Arbeiderpartiet jobbet godt over tid. Det er ingen grunn til å vente, bare å følge Obama.

  Og befolkningen må bli involvert for å peke på hva behovet er og hvilke konkrete kilder en bør legge ut. Gjør som Obama-administrasjonen og bruk en wiki: http://howto.wired.com/wiki/Open_Up_Government_Data

  Fornyingsdept. kan godt korrdinere dette, men det er viktig at alle dept. har eierskap. De fleste policyområder i dag er jo berørt av IKT.
  Det bør også opprettes en Federal Chief Information Officer (CIO) som i USA.

  Og hva med f.eks. http://www.flyontime.us/ (som bruker Data.gov) til bruk for NSB?

  Lykke til!
  Eirik Bergesen

  Svar

 5. Bra initiativ, det er mye bra arbeid Olav Øvrebø har gjort. Det er etablert en wiki for dokumentering og promotering av åpne datakilder i Norge: http://datakilder.no/. Dette er et privat og personlig initiativ, hvor formålet er at datakilder.no kan bli et grunnlag for et fremtidig offentlig tilbud på området. Håper vi kan få dette på agenda, er en viktig del av fremtidig satsing på IT i landet og kan være en katalysator for nye forretningsområder og ideer.

  Svar

 6. Veldig bra initativ, Torgeir! Og i likhet med de andre som har kommentert her, er jeg veldig nysgjerrig på å høre svarene til fornyingsministeren. Jeg har nylig skrevet en bloggpost om hovedargumentene offentlige instanser bruker for ikke å tilgjengeliggjøre data, ta en kikk på http://blogg.origo.no/-/bulletin/show/536919_derfor-venter-det-offentlig-med-aa-tilgjengeliggjoere-data

  Økonomiske kostnader er den vanligste innvendingen. Det kan jo ikke stemme, i det lange løp, særlig ikke når man ser på de estimatene EU opererer med for gjenbruk av offentlig data?

  Svar

 7. […] Bente Kalsnes’ post on Origobloggen has sparked a lively debate, and a blog comment from Anders Waage Nilsen summarizes the day very […]

  Svar

 8. Fornyingsministeren har nå svart på dette brevet, og sier hun har startet arbeidet med en norsk versjon av «data.gov»
  http://www.digi.no/836341/norge-faar-egen-%ABdatagov%BB

  Svar

 9. If you want to buy a house, you will have to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a>. Moreover, my brother all the time utilizes a term loan, which is really reliable.

  Svar

 10. I really am disappointed for missing this great post on my initial visit. Well done on the ideas and insight.

  Svar

 11. cheap golf clubs on the contrary

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.