Jeg synes film, rock og kunst bør støttes av felleskapet

Faktisk er jeg så glad i kulturlivets gleder, at jeg har vært med på å øke fellesskapets støtte til dette med over 2 milliarder kroner siden 2005. Jeg mener støtten til blant annet  film, teater, kunst, frivillige og rock  bør økes enda mer. Frp, Høyre og Venstre er i mot. Hva synes du er riktig?

Økt støtte til kultur var noe av det første de rød-grønne ble enige om før valget i 2005. Dette har vi gjennomført til punkt og prikke. Bare for 2009 økte kulturbudsjettet med 800 millioner kroner. Det ville tatt 8 år med den forrige Frp-dominerte Bondevik regjeringen for å fått til like mye. For mitt hjemfylke Buskerud var resultatet av dette løftet svært synlig da statsbudsjettet ble presentert i fjor høst.

Og enda er vi bare halvveis i opptrappingen vi ble enige om. Frem til 2014 skal kulturbudsjettet økes til 1 prosent av statsbudsjettet. Dette vil bety at vi blant annet kan støtte:

   – Union Scene

   – kulturskole til alle barn – til en pris som er anstendig

   – utvide kulturkort-tilbudet for ungdom

   – bygging av nytt sikkerhetsbygg på Bergverksmuseet, Kongsberg

   – nytt regionteater i Buskerud

   – Vestfossen Kunstlaboratorium

   – Støtte våre flotte musèer

   – den norske filmsuksessen

Vi har med andre ord holdt hva vi lovet samtidig som vi har visjoner for fremtidens kulturpolitikk. Hva som vil skje med Frp og de andre borgerlige partiene er usikkert. Det vi vet er at Frp vil kutte 1 milliard til norsk kultur uten at Frps kulturtalsmann Ulf Erik Knudsen kan være presis på hvor slike kutt vil komme.

Jeg mener vi må leve av noe annet enn økt materiell velstand i framtiden. Og da er kultur-opplevelser noe av det jeg tror vi vil sette mest pris på. Da fortjener vi folk på Stortinget som vil satse på kultur  – ikke folk som kappes om hvem som kan kutte mest i den.

Hva synes du vi bør satse på av kulturopplevelser de neste årene?

Se alle

6 kommentarer

 1. Å øke støtten slik at folk kan gå på trygd å male rare bilder synes jeg er en veldig dårlig ide.
  For noen år siden søkte jeg selv om etablererstøtte for å starte et lite firma, men fikk blankt nei. Likke etter oppstart, med egne midler, kunne jeg lese i VG om en dame som hadde fått 200.000 kroner i støtte for å etablere seg som spåkone. Tror du jeg ble sinna…..
  Støtt noe breddekultur for barn og ungdom, men ikke vokne mennesker som bare vil at vi skal belate for at de skal kunne bedrive hobbyen sin.

  Svar

 2. Hei Torgeir.
  Igjen får dere sosialistene til å virke som det er en konkurranse om å gi mest penger.
  Det er ikke rart Norge blir dyrt og lite konkurransedyktig når det er pengene som er fokuset og ikke resultatene.

  FRP, Høyre og Venstre er ikke mot støtten til kultur som du sier.
  De er for mindre støtte enn dere. En prosent er fryktelig mye penger.

  Det er ikke rart at Håkon Lie slo alarm om helsesektoren før han døde.
  Det er ikke rart folk dør på veiene våre.
  Pengene blir ikke brukt på primæroppgavene til staten, men sekundæroppgavene.

  La oss få infrastruktur på plass. La oss få bra nok politi, helse, omsorg, ikke minst skoler og forsvar.
  Hvorfor ikke sette av faste prosenter til slike formål ?

  Er de så lavt prioritert for AP ?

  Svar

 3. Per:
  Jeg forstår godt du er forbanna fordi du ikke fikk etablerer-støtte fra det offentlige. Det er forøvrig en masse kunstnere som også får avslag hvert år på for det du kaller "å få trygd for å male rare bilder". Poenget er at det finnes en masse kunst som beriker det norske samfunnet, men fordi vi er en liten befolkning er det svært vanskelig å få ting til å bli gå rundt ved bare å selge bilder eller annet. Men vi har også mange eks på at at kunstnere som får støtte av felleskapskapet "slår gjennom". På samme måte som andre grundere med jevne mellomrom slår gjennom.

  Jeg skjønner ikke hva som er forskjellen på å satse på arbeidsplasser innen kunst- og kultur og alle andre arbeidsplasser.

  Haakon:
  Ja, en prosent av statsbudsjettet er mye mer penger enn i dag. Og det fortjener alle som er opptatt av musikk, kunst, teater, film osv i Norge. Og det er riktig at de borgerlige ikke vil ha så mye til kultur. Det er en ærlig sak, men da må man ikke påstå at kulturlivet vil blomstre videre på samme måte som det har gjort de siste fire årene.

  Jeg synes det er smålig å sette "småpenger" til kultur opp mot politi, helse osv. Det er ikke penger det står på i f. eks norsk helsevesen. Fra 2001-2007 har vi nesten doblet sykehus-budsjettet (fra ca 50 til ca 100 milliarder kroner). Og mer penger vil komme. Her må det helt andre grep til enn å ta noen usle kroner fra kultur-norge og gi det til sykehusene. Bjarne H Hansen samordningsreform er svaret for norsk helsestell.

  Svar

 4. Nei folk får betale i inngangen !! Makan !!

  Svar

 5. Hei:)
  Jeg syntes også det er viktig at film, kunst, musikk etc. får støtte. Dette er noe alle har glede av. Hvor mange har ikke sett Max Manus!?!
  Det er også viktig at våre barn, unge, voksne og eldre alle har noe å kunne glede seg over.
  Det hadde vært ett veldig snevert marked hvis alle disse skulle måtte finne egne sponsorer.
  Da hadde vi mistet mye flott…

  Svar

 6. Jeg synes film, rock og kunst bør støttes av felleskapet

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.