Reviderte røde og blå penger

Finanskomiteen er akkurat ferdig med den formelle behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Det ble en hektisk innspurt, men jeg er fornøyd med resultatet. Regjeringa legger opp til en trygg og god økonomisk politikk som stimulerer til grønn vekst og arbeidsplasser over hele landet. Jeg er spesielt glad for at vi har fått på plass ressurser til bedre arbeidsmarkedstiltak, økt vedlikehold og utbedring av jernbanenett og veier, og ikke minst konkrete tiltak for verftsindustrien. Dette har en tydelig rødgrønn profil.

Flere meningsmålinger har den siste tiden vist fremgang for Høyre og Fremskrittspartiet, og det er ingen tvil om at det i begge partier jobbes for å presentere et regjeringsalternativ før neste valg. At Høyre beveger seg enda lenger ut på høyresida bekrefter dette. I revidert nasjonalbudsjett går partiet blant annet inn for å fjerne arveavgiften, øke barnehageprisene, kutte i bistanden og selge offentlige eiendommer. Frp kutter som vanlig i kulturbudsjettet, sier nei til å utvide ordningen med regionale verneombud og reduserer støtten til utvikling av CO2-rensing på Mongstad. Høyre og Fremskrittspartiet kan med andre ord finne sammen i mange saker.

Det store problemet for Erna og Siv er imidlertid at de er rykende uenige om det viktigste; nemlig hvor mye ekteskapet skal koste. Mens Høyre vil bruke 2,6 milliarder kroner mindre enn regjeringen, legger Fremskrittspartiet opp til en økning på over 6 milliarder. Høyre prøver på den ene siden å ta innover seg den usikre økonomiske situasjonen i Europa, men risikerer samtidig å måtte lage statsbudsjett med et parti som vil fjerne handlingsregelen og bruke oljepenger som en deltaker i Luksusfellen. Konsekvensen av dette er renteøkning, sterkere kronekurs, dårligere konkurransekraft og større arbeidsledighet.

Dette bildet viser at det i den økonomiske politikken er kaos på borgerlig side. Høyre og Frp vil begge gjennomføre store skattekutt, mens Frp i tillegg lover store velferdsøkninger. Det henger ikke på greip og bidrar ikke til annet enn usikkerhet og uforutsigbarhet for folk og næringsliv i Norge. I mellomtida fortsetter den rødgrønne regjeringa arbeidet med å styrke verdiskapingen, forbedre velferden og ikke minst investere i framtida.

Se alle

3 kommentarer

 1. Hei Torgeir.
  Du sier at det ikke henger på greip at man kan øke satsingen OG samtidig kutte i skattene.

  Jeg tror fler og fler ser at dette kommer til å gå helt fint og dere må nok argumentere på litt over 4. klassenivå matematikk fremover.
  Om man har 10 epler, gir bort 4 og spiser 3 selv, og får 6 nye, hvor mange har man igjen, da ?
  Det er helt sant at om man får 4 nye i stedet for 6 (senker skattene) så blir det færre epler igjen til de andre.
  Men , som leder av finanskomiteen må man nesten se litt mer på virkeligheten og argumentere litt mer ut fra den.

  Sannheten er at det offentlige i Norge er enormt og innsparingsmulighetene er enormt.

  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1919235.ece
  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1920389.ece
  http://www.dn.no/trygd_i_norge/article1837921.ece

  Derfor : Man kan bruke skolematten på følgende måte :

  Man har 10 epler. Man spiser 2 epler selv i stedet for 3, gir bort 4 og får 5 nye så blir svaret det samme!

  Og – man kan spise færre epler selv uten å la det gå utover tjenestetilbudet.
  Se vedlagte artikler !

  Svar

 2. myrullbraaten 22. juli 2010 kl. 12:03

  Hvis AP havner i grøfta ved neste valg så blir alt annet enn AP gransket for hva som gikk galt.Da blir det analysert hva de andre partiene gjorde så mye bedre til og med om kandidatene har publikumstekke.
  Om Ap hadde holdt seg på veien ikke fusket med løfter, bløffet og byttet om på personell så hadde det ikke vært noe problem å holde seg på veien AP har gammelt rykte om at det er et trofast parti mot sine velgere, men nå vingler og fusker det.
  Bilførere har det på samme måten alt skal gjøres for å hindre ulykker med midtdelere, bredere veier, autovern og en bråte andre ting. Og enda går det i grøfta ofte. Og forklaringene til forsikringsselskapene er alt annet enn bilføreren selv.
  I Norge er den politiske veien rimlig bred og oversiktlig, ikke minst nå etter internett kom. Ap vet helt eksakt hvordan dem skal bruke den men velger heller å kjøre etter eget hode, det går bra en stund men før eller siden går det i grøfta. Og velgerne kommer til å riste på hodet nok en gang når skademeldingen skal skrives.

  Svar

 3. Reviderte røde og blå penger

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.