Innlegget først publisert i Dagens Næringsliv, 22. januar 2019
Endelig får Norge en digitaliseringsminister. Her er fem samfunnsteknologiske råd med på veien.
Det sitter litt i for en tidligere Ap-stortingspolitiker å
hylle statsminister Erna Solberg. Men hun fortjener skryt for utnevnelsen av ny digitaliseringsminister. Fordi det trenger Norge. Den nye statsråden har garantert vært på en rekke konferanser de siste årene hvor temaet har vært digitalisering, digital endring og endeløse muligheter for offentlig sektor. Mitt råtips er likevel at landets nye digitalsjef som mange av oss, har gått hjem til kontoret etter disse konferansene og tenkt: «Her er det mye å gripe tak i, men hva skal vi faktisk gjøre?»
Her er fem konkrete råd fra meg;
1 – Digital ambisjon for offentlig sektor som ikke kan misforstås
Ingen land i Europa har kommet lenger i å digitalisere seg selv enn Estland. På de estiske myndighetenes nettsider står følgende: «We have built a digital society and so can you». Nettopp. Det kan vi! Og Norge er allerede godt i gang. Men med en klar og dønn tydelig, ny ambisjon for det offentlige Norge, kan vi få til mye, mye mer.
2 – «Innovasjonsplikt» for offentlig sektor
Staten overtok sykehusene i år 2000. Det er en godt bevart hemmelighet at sykehusene samme år, i lovs form, fikk forskningsplikt. Denne loven er neppe alene grunnen til at sykehusene 15 år etter forsker langt mer enn da fylkene eide sykehusene. Men at den har bidratt er det vanskelig å være uenig i. Gjenskap suksessen på andre fagfelt og fastslå at alle offentlige aktører med respekt for seg selv skal ha «innovasjonsplikt».
3 – Økt innovasjon gjennom eksternt samarbeid
Det siste 1,5 årene har jeg jobbet med en rekke innovative bedrifter, inkludert mange oppstartsselskaper. De opptrer med et tempo, en glød og vilje til å levere som imponerer. Disse selskapene og det offentlige har mye å lære av hverandre. Mens statlige aktører kan øke sin endringstakt, kan denne delen av næringslivet få dypere innsikt i offentlig sektors egenart. Heldigvis er det allerede stor nysgjerrighet i det offentlige, men mange er fortsatt for utrygge på anskaffelser. Digitaliseringsministeren kan fjerne denne utryggheten og øke samarbeidet mellom startups og offentlig sektor. Der det oppleves for risikabelt å gi et helt oppdrag til en startup, kan man sette som krav til større leverandører at de må samarbeide med små og innovative miljøer i forbindelse med anskaffelsen.
4 – Opprette offentlig sektors høynivå «hospiteringsprogram» for talenter og ledere i privat sektor
I 2012 opprettet daværende president Barack Obama «The Presidential innovation Fellows program». Hensikten med tiltaket er å bygge bro mellom innovasjon i offentlig sektor og teknologi i privat sektor. Programmet kobler talenter, teknologer og innovative talenter med byråkrater og aktører i offentlig sektor på høyt nivå med mål om å løse noen av USAs største utfordringer. Tiltaket kan skilte med mange positive erfaringer. Tenk på alle mulighetene om vi etablerer noe slikt i Norge?
5- Lag en rekrutteringsplan for offentlig sektors største konkurransefortrinn
Offentlig sektor har et unikt fortrinn: De har problemer verdt å løse. Trenden sprer om seg i hele verden. Det er viktigere å gi alle barn rett til reelt tilpasset undervisning, enn å lage en ny app for noe som er kjekt å ha, men ikke avgjørende å ha. Flinke folk vil bruke livet sitt på å løse reelle problemer. Det må offentlig sektor utnytte bedre enn i dag.