Civita og Høyre trikser med tall

Høyre og Civita, anført av de tidligere regjeringskollegene Erna Solberg og Kristin Clemet forsøker å tegne et bilde av at regjeringen har hatt et langt større handlingsrom i den økonomiske politikken enn det som er virkeligheten. Erna Solberg har både fra Stortingets talestol og i avisinnlegg hevdet at den rødgrønne regjeringen bruker mer enn 300 mrd. nå enn i 2005, justert for inflasjon. Kristin Clemet skriver i Dagsavisen  at statsbudsjettet «har vokst med over 400 milliarder kroner – eller 65 prosent – siden 2005».  Høyres leder har en rekke ganger tidligere påstått det samme –  senest i trontaledebatten i Stortinget i fjor hvor hun uttalte: «Handlingsrommet – med forbehold, jeg tar det fra hodet nå – har i løpet av de siste syv årene på budsjettet økt med 270 mrd. kr i reelle penger. Skattelettelsene våre utgjør ca. 8 pst. av det. Jeg tror at det er fullt mulig både å satse betydelig på velferd og samtidig ha skattelettelser»

Til tross for at både Finansministeren, undertegnede og statssekretær i Finansdepartementet, Hilde Singsaas i flere innlegg har tegnet og forklart hva det reelle handlingsrommet har vært, velger altså Høyres statsministerkandidat og lederen for høyresidens tenketank, Civita, å opprettholde sine meget unøyaktige påstander. Et utdrag av en twitter-diskusjon fra denne uka er gjengitt over sammen med en faksimile av et innlegg med  samme budskap fra Solberg i DN i oktober 2012. (Trykk på bildene for større utgave). I debatt på NRK Aktuelt denne uka, gjentok hun nok en gang de feilaktige påstandene.(19.45 ut i sendingen)

Hva er fakta? Når en justerer for pris- og lønnsvekst har økningen i statens økonomiske handlingsrom reelt sett vært 170 mrd. siden 2005. Tar man hensyn til at folketrygdens utgifter reelt sett er økt med 63 mrd. i samme periode, er det reelle politiske handlingsrommet redusert til 107 mrd. på 8 år, eller om lag 13,4 mrd. pr. år. Det er dette handlingsrommet som enten kan brukes enten til å styrke og forbedre vår felles velferd. Eller til skattekutt.

Grunnen til at høyresiden forsøker å gi et annet inntrykk er todelt. For det første ønsker de å fremstille det som at regjeringen har hatt langt mer penger til rådighet. For det andre ønsker de å tone ned betydningen av skattekuttene som Høyre og FrP har lovt, hhv. 25 mrd. og 100 mrd. kroner. Det skjønner jeg godt. Hvis en tar utgangspunkt i et budsjett på over 1000 mrd. kroner, utgjør 25-100 mrd. «bare» 2,5 – 10 pst. Hvis en derimot ser på det reelle politiske handlingsrommet, altså om lag 107 mrd. kroner på 8 år, så sier det seg selv at dette vil bli spist opp av skattekuttene til Høyre og FrP.

For å ta et enkelt regnestykke: handlingsrommet i løpet av en stortingsperiode (4 år) blir 13,4 mrd. x 4 = 53,6 mrd. kroner. Hvis vi antar at Høyre og FrP bruker en periode på å fase inn skattekuttene sine, vil Høyres kutt (25 mrd.) alene tilsvare nesten halvparten av handlingsrommet. FrP sine kutt (100 mrd.) tilsvarer langt mer enn handlingsrommet. Uansett hvordan en regner på det er utfallet klart: den delen av handlingsrommet som skal brukes til å styrke velferden, barnehageplasser, skole, samferdsel, eldreomsorg osv., blir kraftig redusert.

I tillegg til alle lovnadene om skattekutt har både Høyre og FrP lovt bort milliarder i utgiftsøkninger til diverse formål. Men når en allerede har brukt opp handlingsrommet på skattekutt, hvor skal en da hente penger til dette? For FrPs del er saken grei. De pøser bare på med mer oljepenger. Høyre har derimot sagt at oljepengebruken skal begrenses av handlingsregelen. For deres del er svaret tilsynelatende å forsøke å framstille handlingsrommet som langt større enn det faktisk er.

Se alle

En kommentar

  1. […] har finanskomiteens leder, Torgeir Michaelsen, gått inn i debatten, bl.a. ved å skrive denne bloggen , der han påstår at Civita og Høyre “trikser med tall”, samtidig som det “reelle […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.