Handlingsregel, Erna Solberg. Ikke forhandlingsregel.

Jeg skvatt da jeg så forsiden på Dagbladet i dag. Og det var ikke flåtten som skremte meg, men Siv Jensens plan om å forhandle med Høyre om grunnlaget for styringen av norsk økonomi hvis Høyre og FRP mot formodning skulle vinne valget i september.

Europa er i en alvorlig økonomisk krise. Våre eksportrettede bedrifter sliter med etterspørselsnedgang. Og vår del av verden står midt oppe i den største økonomiske utfordringene på mange tiår. I dette klimaet vil Siv Jensen skape ytterligere usikkerhet om grunnlaget for styringen av norsk økonomi. Og Høyre – som har sagt de skal i regjeringen med FRP – vil slippe dem til. Handlingsregelen er for dem en forhandlingsregel. Det kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser rundt om i landet.

For hva er det de skal forhandle om? Jo, selve grunnmuren i den norske økonomiske modellen som så langt har bidratt til å holde krisen på avstand. De vil nok finne sammen. Men det er grunn til bekymring for hvilken innflytelse FRP skal få. De er ikke enige om handlingsregelen – som FRP er mot. De er ikke enige om størrelsen på skattekutt – Høyre foreslår 25 milliarder, mens FrP vil ha nærmere 100 milliarder i kutt. Og de er ikke enig om innretningen skattekuttene – hvor Høyre vil i all hovedsak vil prioritere mer til de mest velstående blant oss. For å sette tallene i perspektiv bruker vi 140 milliarder kroner til helse i Norge i år. Det vil med andre ord være store beløp i spill her.

Å styre et land krever at man tar ansvar for å legge trygge, langsiktige rammer for de viktigste tingene i samfunnet. Trygge rammevilkår som sikrer arbeidsplasser er grunnlaget for vekst og velferd i Norge. Slik kan vi også nå svært mange av våre andre politiske mål. Høyre og FrP vil legge alt sammen på forhandlingsbordet. Det er usikkerhet vi ikke kan leve med. Velgerne fortjener å vite hvilken økonomisk politikk som skal ligge til grunn for en alternativ regjering med Høyre og FRP.

Jensens utspill viser mest av alt at det er mye som står på spill til høsten. I Arbeiderpartiet skal vi gjøre hva vi kan for fortsatt trygg styring av norsk økonomi de neste årene. Da er det også viktig å ha klart for seg hva alternativet til Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen vil være. Spesielt når det kan virke som «alle» – kommentatorer, Carl I. Hagen – ja til og med Høyres Per Christian Foss mener det kan være en god ide å slippe til Siv Jensen i Finansdepartementet. Heller Sigbjørn enn Siv sier jeg.

Se alle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.