Et mer moderat Høyre i skattepolitikken?

Tidligere denne uka, hevdet Frps finanspolitiske talsmann Solvik-Olsen at Høyre fremstår som mer moderate enn tidligere. Det vil jeg si kommer ann på hva slags utgangspunkt man har. Jeg kan forstå at Frp synes skattekutt på 8,9 mrd. (det riktige tallet – ikke 5 mrd som Høyre selv oppgir) fremstår som moderat når du selv har lovet velgerne å kutte skattene med 100 mrd kroner de neste fire årene. For oss andre er det ikke like åpenbart.

 

Jeg har tidligere vist hvordan en skattekuttpakke på 25 mrd. kroner vil spise en betydelig del av det økonomiske handlingsrommet de neste årene. Men dette er ikke mitt anliggende i dag. Se på tabellen under.  Dette er Høyres forslag (frikort, minstefradrag (sats og økt prosent), toppskatt, pensjonistskatt, formueskatt) kjørt gjennom ekspertenes (Finansdepartementet og SSB) program for å vise hvem som får hva ved ulike skatteforslag. Det er Høyre selv som har bedt om utregningen. Som det fremgår av tabellen får vanlige folk 40 ganger mindre skattelette enn folk med de høyeste inntektene. Det er ikke moderat. Det er en klart høyreorientert skattepolitikk. Dette skjer med bakgrunn i at Høyre foreslår å sette ned satsen i formueskatten og gjeninnføre store rabatter for verdsetting av aksjeformer. Utslagene vil selvsagt bli langt større når hele formueskatten blir fjernet – slik Høyre lover velgerne.

 

 

 

 

 

Se alle

En kommentar

  1. […] Med høyresidens foreslåtte skattekutt, som de enda har til gode å tallfeste skikkelig, så vil man med en gjennomsnittslønn – 457200 kroner i 2011 – spare 1800 kroner i året. Om man tilhører de 10% lavest lønnede i Norge – 253000 kroner i 2011 – spare 1000 kroner i året. Til sammenligning så vil en person som tjener mer enn 3 millioner kroner få hele 63800 kroner i å…. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.