Et revidert budsjett for arbeid og velferd

I dag har regjeringen lagt frem revidert nasjonalbudsjett for 2012. Revidert er ikke et nytt statsbudsjett for masse nye satsninger, men gir en god statusoppdatering for ståa i norsk økonomi – i tillegg til at vi får orden på noen viktige enkeltting. Og årets revidert bekrefter en ting; Det går bra i Norge. Langt bedre enn i landene rundt oss.

Vi har positiv utvikling på stort sett alle områder – sysselsettingen øker, og arbeidsledigheten er lav både i internasjonalt og historisk perspektiv. Vi har høye oljeinntekter, synkende sykefravær og generelt god vekst i økonomien for niende kvartal på rad. Ved at flere folk jobber får vi også inn mer skatt. Alt dette gjør at vi får større inntekter enn vi trodde da vi la frem budsjettet for 2012 i oktober.

Samtidig er det fortsatt stor usikkerhet i mange land rundt oss. Vi har fått dårlige nyheter fra Europa i det siste – blant annet fra Hellas og Spania. Norsk økonomi er helt avhengig av hvordan det går ute i verden, og vi må være forberedt på at krisen ute får betydning for oss. Trygg økonomisk styring er vårt førstelinjeforsvar. Det er det som over tid sikrer sysselsetting og verdiskaping. Derfor er dette et stramt revidert nasjonalbudsjett – det kommer ingen store utskeielser.

Det er for tiden lite ledig arbeidskraft i Norge, og bruker vi for mye penger kan det bidra til ytterligere å presse opp priser og lønninger, som igjen gjør det vanskeligere for industri og andre næringer å konkurrere med utlandet. Vi kan ikke risikere at vi mister arbeidsplasser og inntekter til Norge! Derfor er det riktig å stramme noe inn i budsjettet nå – 6 mrd oljekroner i forhold til budsjettet i oktober.

Samtidig gjør vi noen løft. Vi oppretter nye såkornfornd for næringslivet, etablerer en ny permanent statlig enhet for eksportfinansiering for norske bedrifter med virksomhet i utlandet, sikrer ekstraordinære tiltak for treforedlingsindustrien som har slitt den siste tiden, gir ekstraordinære omstillingsmidler til Meløy, og sikrer en utbedret Ofotbanen for å bidra til økt utvinning av malm. I tillegg sikrer vi på helsefronten ekstra midler til rekonstruksjon av bryst for kvinner med brystkreft – en sak som har engasjert mange gjennom vinteren. Vi øker bevilgningen til det statlige barnevernet for å kunne hjelpe flere barn, og vi oppretter 1000 nye studieplasser for å møte veksten i søkingen til høyere utdanning – særlig innen ingeniørfaget. Sammen med trygg økonomisk styring gjør dette at vi i år legger frem et godt revidert for arbeid og velferd.

Se alle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.