Gjeldskrisen: Uansvarlig holdning fra Høyre og Frp

At Frp og nestleder Per Arne Olsen ikke er i stand til å se hvor alvorlig krisen i deler av Europa er, kommer ikke som noen overraskelse. I Frp-leiren er de vant til å ta lett på økonomiske tyngdelover. Som f. eks at land kommer i store problemer hvis man over tid lever på lånte penger.

Men at Erna Solberg og Høyre ikke vil forholde seg til fakta, er noe helt nytt. Solberg beskylder i dagens DN statsministeren for å bekymre seg for årsakene for krisen i Europa pga meningsmålingene i Norge.

Som statsminister Jens Stoltenberg sier: Det er ikke vårt problem at Erna Solberg og Per Arne Olsen ikke vil forholde seg til fakta. Men det er alvorlig for Norge at vi på nytt opplever at våre to høyrepartier igjen er manisk opptatt av å forsvare skattekutt i en svært alvorlig situasjon.

Det er hevet over en hver tvil at mange europeiske land har hatt et for svakt skattesystem og for lave skatter til å forsvare velferdsnivået ulike land har lagt seg på. Men dette vil ikke Erna Solberg høre snakk om. Her er mantraet: Hør på oss, kutt skattene og få økonomisk vekst. Noen som har hørt det før?

Selvsagt kan det være fornuftig med enkelte skattelettelser. Og det er en ærlig sak å være for lavere skatter. Men da må man også være klare å forholde seg til de kalde fakta: Skattekutt må følges opp med velferdskutt.

Og til slutt –  når vi snakker om skatt: President Obama har i lengre tid forsøkt å få med seg Høyres søsterparti i USA – republikanerne – på en budsjettavtale som inneholder store kutt, men også mindre skatteøkninger. Et av forslagene er å øke skatten på inntekter over 250 000 dollar og fjerne ulike lukseriøse fradrag i deler av næringslivet. Dette har høyrepartiet i USA så langt nektet å være med på. Hva vil Høyres og Erna Solbergs anbefaling være? Bør også velstående amerikanere være med på spleiselaget til Obama, eller vil også dette kvele den økonomiske veksten?

Se alle

7 kommentarer

 1. Våre svenske Moderatvenner har jo også fine teorier

  http://carlbildt.wordpress.com/2011/07/21/att-hjalpa-grekland/

  Der i gården er vist gullstandarden nærmest savnet.

  " Guldmyntfoten fungerade väl under globaliseringens första framgångsrika sekel."

  Og dette er kanskje gullkornet

  "De studier som gjorts av effekterna av euron sedan dess infördes visar på betydande vinster vad gäller handelsintegration, och detta leder förr eller senare till ökad tillväxt och ökat materiellt välstånd."

  Før eller siden altså. Først skal vi bare la enkelte land gå konkurs og oppleve 20% ledighet. Men senn …

  Svar

 2. Når det er sagt sier Stoltenberg:

  – Jeg har bare pekt på et helt åpenbart faktum, og det er at landene med gjeldskrise har større utgifter enn inntekter. Derfor har det oppstått store underskudd.

  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2187077.ece

  Vel, Island, Irland og Spania hadde overskudd på statsbudsjettet helt til finanskrisen kom. Så dette er ikke noe åpenbart faktum. Italia har overskudd på primærbalansen (eller hva den kalles), og sliter stort sett på grunn av lav inflasjon fra ECB. Og USA sliter da slett ikke pga av høy gjeld. De kan låne til rekordlave renter. De sliter pga pollitikere (i høyeste grad inkludert Obama) som gjør alt for lite for å få økonomien på rett kjøl.

  Så Stoltenberg tar (også) feil. Noe som burde være unødvendig for en økonom.

  Svar

 3. Hei Torgeir.
  Kondolerer til deg og alle i AUF og Arbeiderpartiet.
  En ufattelig tragedie.

  Jens presiserer at den politiske diskusjon ikke skal vike, så her er mitt syn på det du sier.

  Det er ikke fakta at Eurolandene hadde vært i en mye bedre situasjon med norsk skattenivå.
  Ordet fakta er fint å bruke for deg/dere sikkert, men man må kanskje forstå hva ordet betyr før man benytter deg og ikke minst kritiserer andre for innholdet i ordet.

  Du har helt rett i at land har lånt for mye over for lang tid.
  Skattenivået er FAKTISK ikke så viktig. Det har vært inndrivelsen av skatter som har sviktet. Om man skal betale i snitt 30, 35 eller 40% skatt så er ikke det så nøye om man kan bestikke noen for å slippe unna!
  Her ligger kjernen.

  En annen sak du hopper over er om skattenivået i disse land skulle vært som her så ville de hatt norske vinpriser, norske ølpriser, norske bilpriser, avgifter osv. Det hadde nok gledet deg, men hva tror du da skjer med turismen som de er så avhengige av?

  Du skriver selv at noen skattekutt kan være fornuftige. Og det må du jo skrive siden AP er for skattekutt. Til LO medlemmer.
  Du er bastant når du sier at skattekutt må følges opp av velferdskutt. Jeg er uenig i det.
  Men, siden du er så skråsikker på det vil jeg gjerne at du forteller hvilke velferdsordninger som skal kuttes i for å finansiere kuttene for LO medlemmer.

  Det jeg ser er at det er store gevinster å hente ved å gjøre ting på andre måter.
  Man kan behandle folk raskere slik at de koster mindre i sykepenger.
  Man kan bruke mennesker til det de er utdannet til og få mer effektivitet.
  Man kan vedlikeholde offentlige bygg langt bedre og det er rimeligere enn å bygge nytt hele tiden (ref sykehuset vårt som bare er 30 år og klar for å byttes ut).
  Vi ser oppslag som : "Nei til 6.000 for hybel – ja til 15.500 for hospits" ( http://www.nettavisen.no/nyheter/article3194807.ece )

  Du er jo tross alt leder for finanskomiteen og bør derfor ha greie på økonomi :
  Hvilke velferdskutt må til om det blir frigjort penger fra driften av Norge til å gi til skatteletter ?

  Svar

 4. Det er også patetisk å prøve å dra USA sitt republikanske parti sammen med Høyre.
  De står godt fra hverandre og det vet du.

  De står fra hverandre i helsepolitikken.
  Utenrikspolitikken.
  Utdanningspolitikken.
  Velferdspolitikken.
  Næringspolitikken.
  Forsvarspolitikken.
  Økonomi og skattepolitikken.

  Å sammenligne Republikanere og Høyre er omtrent som å sammenligne AP med Demokratene….

  I din forrige tråd tok jeg opp dette med skjermingsfradraget som gjør de virkelig rike til 0 skatteytere.

  Dette vil du (forståelig nok) ikke snakke om. Men – kanskje du kan fortelle hvilke velferdskutt som blir nødvendig pga denne politikken dere fører ?

  Svar

 5. ugg norge|ugg sko|ugg Støvler| UGG boots outlet store, wholesale and dropship,ugg classic cardy,We selling the best quality and cheapest price UGGs boots, Cheap uggs, 5815, 5825, 1873,5819, 5803 for sale
  comefrom: http://www.uggnorge-no.com

  Svar

 6. Her, Torgeir.
  Her ser du hvorfor du og Jens tar feil.
  http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/article4189849.ece

  Det er korrupsjonen og et gjennomsyret skattesystem som er problemet til Hellas. Ikke skattenivået.

  Nå bekreftes det altså av OECD.

  Svar

 7. Hei, den Norske stat har gode finanser, som er vel og bra! Nordmenn burde prise seg lykkelig over dette, og jeg vil gi dere på stortinget "cred" for en "ansvarlig" politikk.

  MEN glem ikke at norske private husholdningers gjeld har gått kraftig opp de siste årene. Nå ligger den på 90% av BNP! Dette er ikke bærekraftig. Jeg tror skattefradraget på renteutgifter og relativt lav beskatning av bolig kombinert med rekordlave renter har gitt Nordmenn en lykkerus de selv iikke er klare over. Boligboblen sprekker nå i høst!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.