Gjesteblogg: Bygg ut skolehelsetjenesten

Skrevet av Theresa Johanssen, nestleder i Eiker AUF, gjesteblogger og dagens «rådgiver-hospitant»

Helsetjenesten på enkelte skoler funker meget bra, men ikke alle steder. De skolene der det ikke funker like bra er det ofte lite opplysninger om helsetjenesten eller for få helsepersonell som kan hjelpe. Noen skoler har både helsesøster og psykolog, mens andre har bare helsesøster noen få dager. Dette ser jeg på som et problem ettersom den psykiske helsen til ungdommen er viktig.

Jeg synes vi bør støtte skolene med flere helsesøstre og psykologer, hvor helsesøstrene og eventuelt psykologene er der hver dag. Enkelte skoler har en helsesøster som kun er på skolen 2 eller 3 dager. Dette skaper en usikkerhet ovenfor elevene og gjør det mindre åpent å kunne komme innom når problemer oppstår.

Hva hvis helsesøster på skolen der jeg går hadde vært tilstede tirsdag og onsdag, og det oppstod noe som gjorde at jeg trengte å snakke med helsesøster på torsdag, hva kan jeg gjøre da? Det kan skape mer usikkerhet og gjøre problemet større. Ingen vet når et problem oppstår, derfor mener jeg det bør være en helsesøster på skolen hver dag. Flere helsesøstre gjør at flere kan komme til uten å vente lenge.

Hvis ikke helsesøsteren har ledig tid den dagen problemet oppstår kunne det vært kjekt med en psykolog som kan hjelpe. Det tror jeg gjør at eleven får mer tillit til helsetjenesten. Er det flere som kan snakke med eleven vil skoleeleven kanskje blir mer trygg og vet hvor de kan gå med problemene sine.

Det trengs også bedre informasjon om hvilke tilbud skolehelsetjenesten har. Jeg synes helsesøstre og psykologer burde komme og snakke til de enkelte klassene. De kan fortelle om hvordan det går an å kontakte dem, eventuelt ta opp noe som de vet er aktuelt på skolen.

Vi bør senke terskelen til å snakke med helsesøster eller psykolog, spesielt om det som omhandler det psykiske. Ungdommene kan være med å lage en åpen kultur rundt det å snakke om problemene sine, ved å prøve å ha gode holdninger og bidra til mer åpenhet.

Se alle

En kommentar

  1. Ragnar Christiansen 4. mars 2016 kl. 16:07

    Hei Theresa!
    Jeg gratulerer med et godt og solid innlegg, både aktuelt og saklig.
    Beste hilsen Ragnar.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.