Min aller første gjesteblogger, er kollega i finanskomiteen – Dag Ole Teigen (Ap) – som i dagens VG spør om maten faktisk kan bli dyrere hos Kiwi selv om de sier de selger deler av maten «uten moms».
—————————————————-
Dyrere mat med Kiwi?
Av avgiftspolitisk talsperson, Dag Ole Teigen (Ap)
Kiwis Jan Paul Bjørkøy gir regjeringen skylden for at sunn mat blir dyrere (VG 11.10). Samtidig mener han at Kiwis momskutt-kampanje er en stor suksess. Men er egentlig Kiwis kampanje like selvoppofrende som Bjørkøy gir inntrykk av? Og er det sant at regjeringen vil gjøre sunn mat dyrere?
Det er prisverdig at Kiwi og andre matvarekjeder vil satse på sunn mat. Men jeg er i tvil om kjedens framstilling av egne ”momskutt” er helt til å stole på. Vi har selv testet butikker i Oslo sentrum. Dette var hva vi fant: En liter TineMelk Ekstra Lett hadde nøyaktig samme pris hos Kiwi som hos konkurrenten Rema. En liter skummet melk kostet også nøyaktig det samme hos Kiwi og Rema, minimale 0,02 kroner billigere enn hos Rimi og Coop.
Det bør avstedkomme følgende selvransakelse: Hvis Kiwi har kuttet ”momsen” på nøkkelhullsprodukter som skummet melk, hvorfor er ikke melken billigere der? Hvordan har Kiwi hatt råd til såkalte ”momskutt” på egne produkter – og ifølge seg selv holdt prisene på et lavere nivå i årevis? Fungerer konkurransen mellom matvarekjedene dårlig? Ifølge Bjørkøy gikk salget ”rett til værs” – kan det hende kjeden faktisk har tjent penger på priskutt, og stemmer det i så fall at det allerede finnes potensiale til kostnadsreduksjoner også hos kjedene selv?
Er det virkelig sant at regjeringen vil gjøre sunn mat dyrere? Det samlede skatte- og avgiftsnivået skal ligge fast på 2004-nivå. Når matmomsen økes fra 14 til 15 prosent, frigjøres penger til å redusere skatt for lavtlønte. Det skaper jevnere fordeling, og mer penger til dem som virkelig sliter med å få råd til for eksempel nettopp sunn mat. Samtidig reduseres matproduksjonsavgiftene. Samlet sett gir dette neppe grunnlag for vesentlige endringer i matvareprisene.
Ut fra det du skriver så er svaret på overskriften et rungende NEI.
Kiwi er ikke så billig som de reklamerer med på melk, men dyrere er de ikke.
Det er klart at villedende reklame er en sak for forbrukermyndighetene.
Jeg syns du skal gå til dem å legge inn klage, jeg, Dag Ole.
Matprisene i Norge er høye og går opp. Hvert år er det mange som forhandler med regjeringen om lønnstillegg. De offentlige ansatte, de komunale, de trygdede og pensjonister og bønder.
Ulikt med bøndene blir alles oppgjør lagt inn i statsbudsjettet, men bøndenes oppgjør legges rett på matprisene.
Det gjør at matprisene hvert år går opp, like regulært som klokka slår.
Regjeringen satt ned matprisutvalget med en stor og vesentlig mangel : Kooperativenes bedrifter. Det var helt klart i mandatet at disse ikke skulle undersøkes.
Det er suspekt i utgangspunktet.
Men, la oss skrape litt i tallene. Utvalget gav kjedene skylden for den dyre maten, noe som ikke er spesiellt overaskende.
Likevel, Reitan inviterte alle til å se i deres regnskaper for å trekke egen konklusjon. Det er full åpenhet. Han viste til at for skummetmelk er det slik at han skal ha 2 kroner for å selge den (dette dekker lønninger, husleie, strøm og profitt), bonden skal ha 3 kroner for melka og Tine skal ha 5 kroner. Og – Tine sitter igjen med fløte som avfallsprodukt, noe de også tjener penger på.
Men, det elementet som tar inn den største delen av pengene ønsker altså ikke regjeringen å se nærmere på. Og det er underlig.
De samlede direkte og indirekte overføringene til landbruket er på ca 24 mrd kroner.
Antall bønder er i underkant av 40.000. Dvs – om man fordeler likt så får hver bonde 600.000 i overføringer før bonden har solgt en sau, en liter melk eller noe korn.
Jeg vet ikke hva bønder tjener på salg, men skal vi være forsiktige å si at de tjener 200.000 i snitt på salg? Da tjener de 800.000 og det vet vi at de ikke gjør.
Enda har vi verdens dyreste mat.
Jeg kjenner personlig bønder som sliter eller nå må legge ned, og vi vet at tusener av gårdsbruk legges ned hvert år.
Da må man spørre seg… Hvor blir disse pengene av?
De går ikke til grossist/butikkeierne, for det er landbruksoverføringer og mye av det går ikke til bøndene.
Da er det bare et ledd igjen – kooperativenes bedrifter som Tine, Prior, Gilde osv.
Og de vil ikke regjeringen en gang se på.
Om matvareprisene er noe regjeringen er opptatt av så bør de kanskje skape seg et totalt bilde?
Why can't the twin dance? The matter acknowledges the like breakdown into a toy. How can a stolen brick dominate a chemical? A spit speaks?