Greek weeks – hjelp meg å samle Frps sommervalgløfter

Frykt for økonomisk krise preger mange land. Men i Norge er det igjen tid for Frps-sommervalgløfter i milliardklassen. Jeg trenger din hjelp til å dokumentere Frps uansvarlige politikk og milliardløfter til bedre veier og lavere skatter.

Sommermånedene forbindes gjerne med reiser, grilling, bading og kos. I valgår forbinder jeg imidlertid disse månedene også med friske valgløfter fra Fremskrittspartiet. Sentrale Frp-politikere reiser da rundt med de lokale kandidatene og lover billigere bensin, lavere skatt, fjerning av bompenger og mer penger til alle gode formål. Fagre løfter som koster milliarder av kroner.

Hellas er et yndet feriemål for nordmenn når sommervarmen uteblir her hjemme. Den siste tiden har imidlertid vært alt annet enn en solskinnshistorie for grekerne. Forsøket på å kombinere et amerikansk skattenivå med et nordisk velferdsnivå har resultert i 18 pst arbeidsledighet, bunnløs statsgjeld og generalstreik. Landet står nå overfor valget mellom massive velferdskutt eller å bli slått konkurs i løpet av kort tid.

Her hjemme har vi et parti som på den ene siden sier at de skal bygge ut velferden for folk flest, og på den andre lover nesten 100 milliarder kroner i skattekutt. Nå skal jeg ikke påstå at Frp i løpet av en fireårsperiode ville klart å få Norge ut i uføret i samme grad som grekerne. Det er likevel åpenbart at titalls milliarder i skattekutt hvert år, kombinert med titalls flere milliarder til alle gode formål, ikke er bærekraftig på sikt.

De som har fulgt bloggen min en stund, har kunnet lese om Frps vanvittige pengebruk. Sist skrev jeg om hvordan de hver eneste dag mens jeg var i pappapermisjon brukte 100 millioner oljekroner, penger som kom i tillegg til de nesten 30 milliardene ekstra de brukte i sitt budsjett for 2011. Jeg kommer til å fortsette å sette fokus på Frps useriøse økonomiske politikk. I den forbindelse trenger jeg hjelp fra dere til å samle opp løfter Frp kommer med på stands, på løpesedler,  i debatter, i lokalavisene osv. gjennom sommeren og fram mot valget. Jeg mistenker at det kan bli betydelige summer. Deretter kan velgerne få ta stilling til om det er slike ville løfter Norge trenger i en periode preget av frykt for ny finanskrise.

 

Se alle

15 kommentarer

 1. Venter spent på sluttsummen. Kanskje du burde lage en gjettekonkurranse? Med feks lunsj på Stortinget til den som kommer nærmest …

  Jeg tror du tar feil når det gjelder Hellas. Du sier:

  "[Hellas] står nå overfor valget mellom massive velferdskutt eller å bli slått konkurs i løpet av kort tid."

  Jeg tror det riktige er

  "Hellas står nå overfor valget mellom massive velferdskutt eller å bli slått konkurs og enda verre velferdskutt i løpet av kort tid."

  Morten

  Svar

 2. Jeg blir skremt av deg, jeg, Torgeir.
  Du er leder for finanskomiteen og så vet du ikke bedre enn dette!

  Hør her : Undersøkelser viser at leger bruker over 50% av tiden sin på papirarbeid. Sykepleiere bruker også langt under 50% av pleie. De ringer etter taxi, de leter etter pasienter og journaler. De lager mat og gjør rent og legger på sengetøy.
  De har masse oppgaver som faller utenfor fagfeltet.

  Hva er APs løsning? Jo – flere sykepleiere!
  Hva er FRPs løsnign? Jo – sykepleierene skal gjøre den jobben de skal gjøre og så kan andre, f.eks. sekretærer ta seg av de andre oppgavene. Tenk løsning, gjerne privat.

  Et annet eksempel :
  Ei venninne fikk muskelbetennelse i armen. Hun jobber i butikk og fikk ikke lov å jobbe av legen før hun var frisk. Han måtte ha CT av henne før behandling kunne starte.
  Det var 7 ukers ventetid på CT. Hun ringte Volvat da hun ikke ville kjede seg og ha vondt i 7 uker. De sa : "Kom om 3 dager, det koster 6000 kr".

  Hva er APs løsning ? Jo – sykemelding i 7 uker og NAV kostnader på over 40.000 kr.
  Hva er FRPs løsning ? Jo – bruk 6000kr på å spare 34.000kr. Det er fornuftig økonomisk, det er best for henne og det gjør at hun skaper penger til samfunnet raskere.

  Og det er her nøkkelen ligger. Ikke ved å kutte hos de svake i NAV systemet. Men, å bruke det til å gjøre folk friske!
  Dette gjelder kneoperasjoner, hofter, øre-nese-hals, muskler, røntgen – alt. Alt man i dag må vente på koster enormt.
  Og det er alternativer.

  Det er på denne måten FRP får penger på til å kunne bygge veier og love andre løft.

  Ditt utgangspunkt er at FRP vil drive Norge like tungt og dyrt som AP gjør i dag.
  Og da skjønner jeg at dine økonomiske spørsmål kommer.
  Men – om du følger med så vet du at FRP frigjør penger ved å drifte bedre enn dere og da henger ting mer sammen!

  En annen ting er at det sier mer om deg at du er mer opptatt av FRP sin valgkamp enn du er deres egen…..
  FRP har flere ganger vært blant de største partiene. Hver gang fordi de får snakke om egen politikk. Kanskje du skal lære ?

  Svar

 3. En annen ting :
  Du sier at FRP vil bruke penger på vei.
  Veier er ikke forbruk. Akkurat som telelinjer, strømnett, jernbane eller gassrørledninger ikke er forbruk.
  Det er investeringer.

  Nå kommer til og med investor Fredly, som opplagt kan mer om penger enn mange politikere, å sier at det er bedre å investere pengene i veier i Norge enn i andre land sin økonomi.
  Hva skal til for å få deg til å lytte ????

  Se på køene inn til Oslo. Hver dag står ti-tusener over en unødig time i kø – hver vei.
  Om inntjeningen er 1000 kr timen og det er 10.000 i kø så får vi 10.000.000 tapt hver dag og så er det hver vei så får vi 20.000.000 hver dag.
  Om vi regner køer 250 dager i året får vi altså 5 milliarder tapt hvert eneste år. Disse køene har vært sånn de siste 10 år og siden Nasjonal transportplan til 2020 ikke innebefattter noen endring så vil de være sånn de neste 10 år også. Minst. Det betyr 5 mrd * 20 tapt. Det er 100 milliarder, det.

  Da holder vi unødig forurensing og slitasje på mennesker utenfor.

  Det er veldig typisk av AP å si at det å gjøre grep for å spare 100 milliarder er forbruk.
  Men, det er noen – forhåpentligvis mer enn 50% av befolkningen som ser at det er smart.

  Svar

 4. Eirik Vatnøys bok «<a href="http://j.mp/pj5xL1">Velferden og dens fiender</a>» er et godt utgangspunkt for en balansert debatt.

  Svar

 5. Hei Martin.
  Linken din virker ikke

  Svar

 6. Jeg fant kronikk om boken et annet sted på nett.
  Jeg er enig i at AP har monopol på ord og uttrykk.
  Blås i ord. Se på politikken. Se hva som blir gjennomført.
  Forskjellene øker mellom fattig og rik. Noe AP truer med skjer om andre styrer – likevel skjer det på deres vakt.
  Flere blir uføre. AP prøver desperat å få folk tilbake i jobb, men de klarer det ikke. Likvel truer de med at andres tiltak kan ha uheldige konsekvenser.

  Så har vi den uheldige episoden med Adecco som blir brukt igjen og igjen. Offentlige sykehus bruker masse ulovlig overtid. Men, det vil ikke AP snakke om.
  De vil bare snakke om det som passer dem. Og – det er skummelt når man skal styre et helt samfunn at man bare er opptatt av små deler av det.

  "Grådigheten" er noe AP skjeller ut. Sist mye om pensjonen til NHOs Bernander. LO blir beskyldt for å ha lignende ordninger, men vil ikke kommentere det.
  Likevel kaster AP seg over Bernander. Det er farlig. De angriper NHOs åpenhet og lukker øynene for eget hemmelighold.
  Jeg vil ikke ha et slikt samfunn.

  Vedlikeholdet ? Det er her partiene skiller seg mest mener jeg.
  Sykehuset i Molde og Drammen må bygges nytt etter 30 år. De er så slitne nå etter kun 30 år pga manglende vedlikehold.
  Kirker forfaller og brenner pga manglende vedlikehold og investering i brannvarsling.
  Skoler forfaller.
  Veier er dårligere enn i Albania. Og APs "tidenes satsing" er ikke en gang nok til å stanse forfallet.
  Jernbanen går ikke pga manglende vedlikehold.

  Det eneste i Norge som er skikkelig vedlikeholdt er SeaKing helikopterne og F-16 flyene. Av en eller annen grunn har de klart det.
  Kanskje for å få flere år ut av disse investeringene enn tiltenkt.

  Norge henger etter. Og det er mye retorikk rundt det.
  Blås i retorikken. Se på landet og se hva som blir gjort.
  Se nå på finanspolitiske lederen på Stortinget : Han går etter FRP, ikke hvor fortreffelig han selv og hans parti er. Tenk, de har styrt landet mer eller mindre etter krigen og de vil heller skremme med andre enn å skryte av hvor bra land de har laget!

  AP betaler mer og mer for å holde folk borte fra arbeidsmarkedet. Nå er ca 30% borte og på forskjellige stønader.
  Det er visst sånn vi skal bli like.

  Og – hva vi skal leve av når oljen er borte???? Det skal man i allefall ikke prate om!
  Det kan jo føre til at noen tjener penger!

  Svar

 7. Har AP noen egen politikk, eller er det enklest å prate om hva ANDRE ikke kan få til? Hva skal AP gjøre? Blir det noe i det hele tatt? Eller er det stø kurs rett i grøfta som vanlig?

  Svar

 8. Takk for kommentarer, folkens.

  Jeg er egentlig ikke veldig opptatt av Frp i disse dager. Men sommervalgløftene er greie som illustrasjon på hva som kan skje når man kombinerer nordisk velferdstat med amerikansk skattenivå.

  Det er forøvrig spennende i dag og dagene fremover. Nytt økonomisk toppmøte i EU, stresstesten på Europeiske banker som legges fram dag osv.

  Fortsatt god sommer!

  Svar

 9. Jeg tror du vet, Torgeir, like godt som alle andre oppegående mennesker at urealistiske valgløfter florerer blant samtlige partier, inkl. AP.

  F.eks venter jeg fremdeles på heving av grensen for moms- og tollfritak som samtlige rødgrønne partier var skjønt enig om at måtte heves, like før forrige stortingsvalg.

  Svar

 10. Rettelse: urealistisk var feil ord.. "Tomme" er kanskje bedre. For det er ingenting urealistisk med å heve tollgrensen.

  Svar

 11. Takk for innspill så langt, folkens.

  Til Espen og den tollfrie innførselsgrensa: Som jeg har sagt flere ganger tidligere (bl a her: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7351077 ) var dette ikke noen god ide. Og jeg har også beklaget at noen fra Ap lovet dette i 2004. Til Aps og mitt forsvar drev jeg valgkamp mot forslaget både i 2007 og 2009. Og de saklige argumentene mot er som kjent svært sterke. Forslaget ville utkonkurrert alle som norske næringsdrivende som driver med netthandel over natta.

  Svar

 12. Torgeir.
  Jeg begynner å se på deg som en farlig mann. Enten vet du ikke bedre eller så argumenterer du mot bedre vitende.
  Uansett er det farlig at en mann i din posisjon ikke vet eller later som du ikke vet :
  De superrike i dag betaler 0 i skatt. Dette skjer under den rødgrønne regjeringen.
  Hvorfor ?

  Når man eier et selskap som tjener mye penger kan man ta ut penger i utbytte.
  Det er 28% utbytteskatt, med et unntak. Skjermingsfradraget.
  Skjermingsfradraget er på samme nivå som renten på Norske statsobligasjoner. Dette gjøres fordi man ikke skal tape penger på å låne Norge penger. Noe som hadde vært særdeles dårlige signaler om ble innført.
  Så – om man da i selskapet tjener 100 millioner så kan man ta ut 3-4% uten å betale skatt av det. 3-4 millioner rett i lomma i dette eksempelet.
  SV har foreslått å fjerne dette fradraget, men AP gikk i mot.

  Så, når du snakker om amerikansk skattenivå så vitner dette altså om uvitenhet eller selvmotsigelse fra din side.

  En annen ting : Hvor har du det fra at FRP har den amerikanske skattemodellen som modell ?

  Svar

 13. Det som slår meg med denne bloggen er at bloggeier ikke svarer på motargumenter som kommer i kommentarfeltet. Lurer på hvorfor?

  Svar

 14. At Kari og Ola Nordmann skal betale og straffes av den idiotiske budsjettene dere legger opp til, for at dere skal sende penger og slenger penger etter folk som bare utnytter den hårreisende naiviteten til NORSKE POLITIKERE, mens dere selv bevilger dere til stadighet særordninger, fordeler, frynsegoder, og lønnstillegg, når grådigheten ingen ende vil ta, og når selvgodheten renner i strie strømmer…

  …Ola og Kari Nordmann skal også ha økonomisk sikkerhet for dårlige tider!
  …også skattefrie diettpenger! Også i ferien!
  …ha gratis reise på kollektive transportmidler
  …telefon, inkludert mobil dekket
  …frisør og tannlegeregninger fritt betalt!
  …fri privat bil og personlig trener
  …HA PENSJONSAVTALER SOM SIKRER FULL POTT ETTER 12 ÅR!!!!!!!!!!!!!
  …ha momsfri kantine
  …HA VENTE LØNN!!!!!!!!!!!!!!!

  Den eneste som kan hevde at man lever i ett av verdens rikeste land, MÅ være blind, og DØV eller innvandrer-asyl…

  Les om politiken i Quatar, Dubai……..

  Er det ingen som ser hva politikerne holder på med?

  Norge holder på å rotne på rot!

  Svar

 15. trenger du et lån hvis ja email oss på majeanthonyinvestmentcompany@gmail.com

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.