Høyre og Frp må vise kortene

De borgerlige partiene Høyre og Frp har styrket seg denne våren. Men i den økonomiske politikken hersker det fortsatt full spagat. Mens Høyre legger seg på en anstendig linje, er Frp igjen rede til å ta sjansen på ”at det ordner seg bare vi får svidd av noen oljekroner til». Men selv om det spriker nå, er jeg sikker på en ting: Høyre og Frp vil finne sammen før valget i 2013 – også i den økonomiske politikken.

Et ”ekteskap” mellom Frp og Høyre kan gi flere utganger:

 • Høyre lemper på sine krav i den økonomiske politikken og ”tar sjansen” på Frps ”hjemmesnekra” finanspolitikk. I en tid med stor økonomisk usikkerhet og press på konkurranseutsatte arbeidsplasser, er dette mitt skrekkscenario.
 • Frp må akseptere Høyres entydige krav i den økonomiske politikken. Det mest sannsynlige alternativet. Da vil vi være vitne til tidenes mageplask i brutte løfter og forventninger – skapt av et Fremskrittsparti som i alle år har vært villig til å øse ut mer oljepenger enn alle andre.

 

Det må være pinlig for Erna Solberg og Siv Jensen å være så totalt uenige om økonomi – ja, de er sågar på kollisjonskurs om mistillit eller ikke i Mongstadsaken! Men det vil nok bli enda flauere å igjen møte velgerne igjen i 2013 uten et avklart regjeringsalternativ. Det vil ikke skje. Frp og Høyre vil finne sammen. Men før det kan bli en realitet, må Siv og Erna løse den økonomiske knuten.

Velgerne fortjener at høyrepartiene nærmer seg hverandre så raskt som mulig. Først da kan den reelle politiske debatten gjenoppstå. Slik det fungerer i dag, er det krevende å forholde seg til hva slags politikk høyrepartiene egentlig vil føre. Hvis Frp og Høyre må prioritere, slik regjeringen tvinges til, og vi forutsetter at Erna Solberg ikke er villig til å sette norske arbeidsplasser på spill ved å føre ”Frp-økonomi” – er det da skattekuttene eller velferden som får forkjørsrett?

All nær historie tilsier at Høyre og Frp velger skattekuttene når de må velge. Og når dette igjen blir synliggjort, vil kanskje den politiske debatten gjenoppstå.

Hva med deg? Tror du at Høyre og Frp vil finne sammen før neste valg? Og mener du de vil satse mest på skattelette eller velferd?

Se alle

2 kommentarer

 1. Torstein Bomann-Larsen 18. juni 2010 kl. 17:42

  Hva med å velge begge deler, Torgeir, ett konkurransedyktig skatteregime og mer velferd?

  På venstresiden går det nærmest sport i å sette disse to elementene opp mot hverandre, en kombinasjon er umulig. Effektivisering og omorganisering av offentlig sektor er ett" ikke tema" i den rødgrønne fløyen – økt velferd kan og skal kun oppnås ved at det bevilges mer penger, oppgavene skal kun tas hånd om av det offentlige selv om private kanskje bedre alternativer finnes. De private alternativene skal sågar strupes ved hjelp av offentlige pålegg og reguleringer. Dette er en kostnadsdrivende og lite effektiv løsning. De rødgrønne fniser og ler av alle forslag som innebærer endringer av status quo, de har flertall må vite, og således rett til skusle bort folks skattepenger.

  Du og dine rødgrønne kamerater synes å ha ett mål for øyet – beholde makten, koste hva det koste vil. En liten løgn her og der, tilbakeholding av informasjon – ingen visjoner eller ideer om hvordan Norge skal reformeres og bli til ett bedre land og bo i.

  Hva har vi fått ila 5 år med rødgrønt styre? Lengre sykehuskøer, dårligere veier, tog som står, økt skjemavelde, intirkate skatteordninger, høyere sykefravær, flere stillinger i offentlig sektor osv. osv. Dette hører vi svært lite om fra den rødgrønne fløyen, i stedet rettes skytset mot opposisjonen og deres manglende evne til å komme til enighet. Er det virkerlig rørende enighet om alt på den rødgrønne siden av norsk politikk? Meg bekjent var det et herlig leven sist høst ifm innføringen av avgift på biodiesel, og sist uke gjorde misnøye med politikken knyttet til Afghanistan til kjenne representert ved en viss Vedum i Senterpartiet.

  Du hevder at opposjonen ikke var enig i forslaget fremsatt av Krf og Frp knyttet til regjeringens famøse håndtering av månelandingen på Mongstad som ble bebudet av solkongen Jens i nyttårstalen i 2007/2008, meg bekjent fremmet en samlet opposisjon mistillitforslag mot Turbo Terje i dag 18. juni, enda en omgåelse av fakta.

  Hva angår konkurranseutsatte arbeidsplasser gjør dine kamerater på Youngstorget sitt beste for å fjerne siste rest av konkurranseevne ved å kreve skyhøye lønnstillegg, lønnstillegg dere har oppmuntret til. For ikke å snakke om hva den eksplosive veksten i offentlige utgifter dere sørger for vil gjøre med rentenivået her til lands.

  Torgeir, hva med å vise handlekraft fremfor å spre om deg med halve sannheter på xanadu? For min del må du gjerne fortsette, jeg vedder mye på at vi ikke ser så mye som en meter med med motorsykkelvei ila inneværende stortingsperiode slik du har tatt til orde for. Handlingslammelsen lenge leve, dette vil velgerne før eller senere legge merke til og grunnlaget for en ny regjering vil dannes.

  God sykkeltur!

  Svar

 2. I kveld viste TV2 et program med blant annet Oddvar Nordlis byrokratiske synspunkt på Alta aksjonen. Byråkratisk prat der han hadde glemt menneskene.
  Mye av det Jens og AP har kommet med i det siste i innvandringsspørsmål er svært byråkratisk prat der enkeltmenneskenes skjebne er glemt. Folk klarer dermed ikke å skille FRP og AP lengre når det gjelder medmenneskelighet. Jens og AP må bli tyderligere, ikke lefte med FRP og føre egen politikk dersom velgerne skal komme tilbake.
  Nordli gjorde et stort misstak og Jens er iferd med å ende i samme situasjon for ettertiden.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.