Hva nå Erna Solberg og Siv Jensen?

Vi kan ikke fortsette i fire nye år med et uavklart og kaotisk samarbeidsklima på borgerlige side. Valget har nesten utradert sentrum. Høyre og Frp står igjen som de dominerende partiene. Det må få konsekvenser. Allerede i høst, må Høyre og Frp fastslå om de vil gå sammen om et helhetlig og forpliktende regjeringsalternativ.

Hva kan vi vente oss av Siv Jensen og Erna Solberg når forslag til statsbudsjett fremmes i morgen? Vil de være enige om hva som er ”feil” med den rødgrønne budsjettforslaget, som fokuserer på arbeid til alle, mer rettferdig fordeling og kamp mot farlige klimaendringene? Helt sikkert.

Spørsmålet er om vi allerede i høst vil se konturene av et helblått regjeringsalternativ i Stortinget.

For fire år siden sa Siv Jensen i trontaledebatten at hun ville bruke fire år på å bygge et borgerlig samarbeid.  Årets valgkamp viste hvordan hun totalt mislyktes i nettopp dette. På den borgerlige byggeplassen var det til tider fullstendig kaos. Det hele var en pinlig forestilling.

Men høyrepartiene fant gjennom valgkampen sammen i sak etter sak. De ville fjerne formueskatten. De ville fjerne arveavgiften. Og de ville gi lettelser i toppskatten. Jeg forventer at dette blir fulgt opp gjennom høstens budsjettbehandling slik at velgerne kan få et reelt alternativ til dagens regjering.

Hvordan Høyre og Frp skal få dette til, vil bli svært interessant. Høyre har jo garantert at et samarbeid med Frp skal bygge på handlingsregelen og følge en ansvarlig økonomisk politikk. Bare forslagene nevnt ovenfor er i 10-talls-milliardklassen. Jeg kan derfor nesten ikke vente på å se høyrepartienes kuttliste. Er det de arbeidsledige som får svi? Er det våre eldste som trenger i omsorg i kommunene? Eller er det verdens fattige gjennom kutt i bistanden?

Alle kan stå alene å klage på makta. Det er først når regjeringsalternativene presenteres at vi kan få en skikkelig politisk debatt. Og det fortjener velgerne i god tid før neste valg. Ja, folk fortjener det allerede i høst.

Se alle

5 kommentarer

 1. Jeg ser at dette er gjengangeren i dagens debatt. Hvem skal samarbeide med hvem. Synes egentlig det er litt underlig strategi, fordi valgkampen viste jo at det ikke er noe samling hos opposisjonen. Det ble klart for alle, også på blant opposisjonens velgere.

  Jeg ville mye mer hørt hva man skal kjempe for. Og i rettferdighetens navn så skal man si at det er noen rødgrønne som gjør det. Jeg tror man får nok av muligheter til å minne opposisjonen om at de er splittet, men jeg håper at det er de færreste muligheter som brukes til det. Det kommer til å være drepende for debatten.

  Svar

 2. Hei,

  Jeg skrev et tilsvar på bloggen min http://www.blaadaniel.no

  Hilsen Daniel Torkildsen
  Formann i Buskerud Unge Høyre

  Svar

 3. Dette er vel de borgerliges problem, ikke deres?

  Svar

 4. Mohamed Abdishazan 16. oktober 2009 kl. 18:04

  Jeg er enig med deg Torgeir vedrørende at velgerne fortjener å få et alternativ, men samtidig så er jeg også i en stor grad enig med Stein Magne Berglund.

  Det er selvfølgelig trist for velgerne at de ikke får et annet alternativ. Men det at det er rot i den borgerlige siden er irrelevant for oss på venstresiden (mer eller mindre). Man skal smi jernet mens det er fortsatt varmt. Man skal bruke ens politiske motstanders svakheter mot dem selv, ergo la oss ikke oppmuntre dem til å finne fram til hverandre, men heller la oss fremme vår politikk og bli større. Dette er noe som meningsmålingene den siste tiden har vist.

  Svar

 5. Hva om dere med regjeringsmakt brydde dere mer om hvordan man skal styre dette landet på en _fornuftig_ måte, i stedet for bare å lure på hva opposisjonen skal gjøre?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.