Hvordan Høyre og Frp snakker Norge ned

Det vakte oppsikt da statsministeren i går kom med dette hjertesukket til Arbeiderpartiets landsmøte: «Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge. Av skolen, helsevesenet og næringslivet»

Utsagnet har skapt harme hos opposisjonen og flere debatter det neste døgnet. Hva er det statsministeren egentlig snakker om? Jeg har et knippe eksempler:

Erna Solberg (H) i DN i mars i år: «(Om Norge) Et stadig voksende byråkrati, svake basiskunnskaper innen lesing og skriving i norsk skole, systematisk feil i sammensetningen av høyt utdannet arbeidskraft, ingen norske universiteter er blant de 200 beste, svak infrastruktur og særnorske skatter»

Min kommentar: Klar svartmaling av situasjonen i Norge, og flere av påstandene er feil. Jeg er sterkt tilhenger av et mindre, og mer effektivt byråkrati. Men sammenliknet med Sverige eller Danmark – eller verden for øvrig – er det et feilaktig bilde som skapes av Solberg. Norske elever skårer bedre på stadig flere internasjonale målinger. Norge har gjennomført to samferdselsplaner og det er nettopp lagt frem en ny NTP som vil innebære en kraftig satsning på veier og jernbane. Skattenivået i Norge er ikke høyere enn land vi sammenlikner oss med og mange av skattene som er viktig for næringslivet i Norge, er langt høyere enn her i landet.

Siv Jensen (Frp) på amerikansk tv i 2010: …»(om det norske «systemet») …et system som ikke fungerer»

Min kommentar: Innslaget kan ikke forstås på annen måte enn at hun tegner et urimelig, dystert bilde av Norge.

Elisabeth Aspaker (utdanningspolitisk talskvinne i Høyre) i trontaledebatten i fjor: ”I utdanningspolitikken kan vi snakke om sju tapte år»

Min kommentar: Fortsatt mye ugjort i norsk skole. Men det blir helt latterlig når Høyre heller ikke når det dreier seg om kunnskap og utdanning er  i stand til å anerkjenne positive resultater og fremgang.

Christian T-Gjedde (Frp) i fjorårets trontale:  “Syv år med rød-grønt styre har skapt alt annet enn entusiasme. Hvordan er det mulig? Hvordan er det mulig at en regjering med nær sagt ubegrensede muligheter ikke har skapt det grann optimisme eller fremtidstro?”

Min kommentar: Uttalelsen taler for seg.

Jeg møter hver dag til debatt om Arbeiderpartiets politikk og om svakheter og mangler i det norske samfunnet. Men jeg er helt enig med statsminister Jens Stoltenberg at det også må være lov å påpeke at Høyre og Frp systematisk snakker Norge ned. Jeg er stolt av hva Norge har fått til og vil heller være med på å snakke opp alle som hver dag bidrar til at Norge er et av de mest avanserte, moderne landene i verden hvor vi i felleskap kombinerer en effektiv markedsøkonomi med en omfattende velferdsstat.

Hva synes du? Send meg gjerne andre eksempler på oppslag hvor Høyre og Frp svartmaler og snakker Norge ned.

 

 

Se alle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.