Moralpoliti er uønsket i Norge.

Det inkluderende, flerkulturelle 2010, har ikke fått noen god start. I gårsdagens Aftenposten, kunne vi lese om hvordan folk med minoritetsbakgrunn opplever å bli trakassert og mobbet i bydelen Grønland i Oslo. Jeg kjenner jeg blir rasende over å høre om slikt. Heldigvis er reaksjonene fra de fleste at dette er uakseptabelt og at noe som det må gjøres med det.

Hvis vi ser bort i fra Oslo, er min egen hjemby – Drammen – den byen med høyest andel minoritetsbefolkning. Jeg er enig med Drammens Tidene redaktør Geir Arne Bore, som i dagens leder skriver at vi ikke har like tunge integreringsproblemer som Oslo opplever fra tid til annen opplever. Av flere årsaker, har vi rett og slett lykkes bedre med å skape en by for alle i Drammen. Men selv om vi langt på vei har lykkes bedre enn andre byer, har jeg en sterk mistanke om at også unge mennesker i vår egen by opplever at enkeltpersoner og grupper forsøker å bedrive sosial kontroll om hva som er «tillatt» og «ikke tillatt» oppførsel i det norske samfunnet. Og her tror jeg vi snakker om folk fra majoritetsbefolkning- og minoritetsbefolkningen. Begge deler er uansett uakseptabelt. Dagens sak om samme tema i Drammens Tidene, forsterker denne mistanken.

Men dette vet vi for lite om. Jeg synes det er krevende å få tilgang på nok informasjon om hvordan en slik sosial kontroll foregår og eventuelt omfanget av dette, og jeg vet at mediene strever med det samme.  Jeg vil derfor med dette gjerne bidra til et startskudd på en fordomsfri debatt om dette temaet. Og her er jeg svært lite interessert i forutsigbare, partipolitiske trefninger. Vi har mer enn nok av disse unyanserte debattene.

Jeg vil gjerne ha norske ungdommer i tale – ungdommer med norske foreldre, og ungdom med utenlandsfødte foreldre. Hva vet dere om dette? Hva hører dere på skolen? Kan alle i klassen være med på skoleturen på videregående eller gå på fest når man har fylt 18? Kan voksne ungdommer få gå kledd som man vil – enten det er med slør eller i Lewis-jeans? Og er det sosialt akseptert i vennegjengen å f. eks si nei takk til alkohol og heller drikke farris når folk  har fest?

I Norge skal det være frihet for ulikheter. Men det må gjelde for alle. Jeg er ikke overbevist om at det er slik i dag. Men det mulig jeg tar feil. Derfor vil jeg høre hva du mener.

Se alle

5 kommentarer

 1. Frihet – hva er det. Er det frihet for norke kvinner til å gå i miniskjørt i IRAN ?
  Kulturforskjellene er der enten du liker det eller ikke. Jeg leide ut en leilighet til en Irakisk familie en periode. Det skal ALDRI skje igjen. Det gikk så langt at jeg fikk bekymrede telefoner fra naboene som var redd for barna sine før jeg kastet de ut. Tilpasning og opplæring i det samfunnet du ønsker å leve i er helt nødvendig, ellers vil bare fremmedhatet vokse uansett hva dere politikere vedtar. Det er ikke fremmedfiendlig og være streng og stille krav.

  Svar

 2. Du, hør her. Jeg har ikke bedt om noe flerkulturelt Norge eller den forkvakla politikken du er hjernevaska til å ljuge i tryne på det norske folk. Hva utlendinger mener om oss skal jeg ikke hjelpe deg med å skjønne,men vi har ihvertfall ingen høy stjerne i vårt eget land ! Det partiet ditt har ikke tatt noe ansvar de siste 50 åra,ei heller fortelle sannheter. Nevn heller ikke DT som er en avis som ikke aksepterer ytringsfrihet.

  Svar

 3. Hei!

  En tilbakemelding til deg, om du virkelig ønsker det. Min sønns far er israelsk og jødisk. Har du noen anelse hvor mye han har blitt trakassert av etnisk norske og ikke-etnisk norske gjennom sitt 14-årige liv? Om at han må dra seg hjem til Israel, at han skal bli drept (så viser de, skolekolleger (ikke skolevenner), et imaginært maskingevær og lager skytelyder), at de hater jøder og Frp-folk, at jødene dreper barn og at han blir slått og sparket.
  Det er et resultat av AP's og SV's Israelhat og antisemittisme.

  Men dette er jo selvfølgelig noe du ikke bryr deg om og ikke vil vite mer om, men jeg sendte deg nå denne mailen allikevel.

  Svar

 4. Bra du tar opp dette "Heidi". Er selv mektig irrritert over de norske sosialistene og sosialdemokratene som elsker å hakke løs på Israel. Det eneste demokratiet i hele regionen som i årtier har forsvart seg mot
  hatet fra nabolandene. Selvsagt har Israel en soleklar rett til å forsvare seg mot selvmordsbombere og raketter. Det vi ikke si at Israel gjør alt riktig, men den ensidige propagandaen den rødgrønne regjeringen og SV i særdeleshet forfekter er helt håpløs. Det kan virke som det er en tragedie kun når palestinerne lider.

  Svar

 5. […] er også urolig for områder i Oslo og i Drammen med svært høy andel minoriteter. Og har tatt mangt et oppgjør med kvinne og andre fientlige holdninger fra deler av innvandrermiljø…. Men det forandrer ikke på at jeg er like fullt er stolt av alle kvinnene som med […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.