Når Frp pynter bruden

Frp påstår igjen at de har fått «godkjent-stempel» av SSB. Slike svar får man når spørsmålene som stilles er feilaktige. Det er ikke rart du får «feil svar» når man unnlater å oppgi store milliardutgifter Frp har plassert på utsiden av budsjettet sitt.

På nytt har Frp gjort et forsøk på å pynte bruden.

På Stortinget har vi noe som heter Storbud. Her legges budsjett-tallene for de ulike partiene inn hvert år når Stortinget skal vedta statsbudsjett for året etter. Det er disse tallene Frp har sendt over til SSB for vurdering.

Problemet med dette er følgende:

Forslagene fra FrP om veifond, jernbanefond og storbyfond  (minst 15 milliarder kroner) er ikke med. Jeg antar at det ikke er bompenger veiene skal bygges for med FrPs opplegg. De har jo også FrP foreslått fjernet i år – uten at heller disse milliardene er med i tallene som er sendt til SSB. Ergo snakker vi bare her om mange milliarder kroner ekstra på utsiden av budsjettet.

FrP legger til grunn såkalte «dynamiske effekter» av skatte og avgiftsendringene som innebærer at noen av skattekuttene «finansierer seg selv» – tilsvarende 5,3 mrd. Kroner. Selv om Frp hardnakket hevder noe annet, er det ikke faglig grunnlag for dette anslaget. Hvis du ikke tror på meg, kan du spørre Jan Tore Sanner i Høyre. Han er også i dette spørsmålet mer enige meg og Finansministeren enn Frp.

Flere av kuttene Frp har levert til SSB er totalt urealistiske hvis du tar mål av deg å styre et land. Jeg sier ikke at de ikke kan gjennomføres. Men hvis du f. eks skal kutte betydelig i utgiftene til uførestønader, sykepenger og dagpenger, må du samtidig manne deg opp til å si hvilke innstramminger som skal gjøres. Det gjør ikke Frp i sitt budsjett. Da blir det ikke mye troverdig.

FrP gjør opp sitt budsjett med salg av statlige eiendommer.  Greit nok det, men dette er en engangsinntekt som vil kunne få et motstykke i reduserte (netto) leieinntekter i årene framover. Hvilke penger skal erstatte disse neste år?

 

Det er urolige tider i økonomien rundt oss, folkens. Jeg foreslår derfor at vi ikke tar sjansen på noe nytt og spennende i finanspolitikken her hjemme. Det ser det for øvrig ut som Høyre er enig i. Problemet er at Frp mener noe grunnleggende annet.

 

Se alle

11 kommentarer

 1. Ser ikke noe problem med å kutte i trygden her :
  http://www.na24.no/article3319664.ece

  Gjør du ?

  Svar

 2. Kjetil Geelmuyden 24. januar 2012 kl. 23:02

  Torgeir,

  Synes du ikke det er patetisk å knytte enhver reduksjon av skatteinntekter til staten opp mot reduksjon av bevillinger til helse, omsorg, barnehager og velferd? Saker som vi alle forstår velges grunnet deres virkning på de som avgir stemmer.
  Spesielt sett i sammenheng med at Norge år etter år går på hundrevis av milliarder i overskudd, og normalt sett vanvittig mye mer enn budsjettert.

  Samtidig, i 2009 så gikk du ut og sa at høye avgifter på bil var nødvendig for hvor ellers skulle sykehus få penger til å betale for trafikkskadde mennesker (satt litt på spissen). Selv ville jeg tro en person, ved å bare vær i live, ville forstå at den beste måten må være å sørge for at folk har råd til sikre biler, samt bygge trygge og gode veier som også bidrar til bedre trafikkflyt og dermed lavere utslipp.

  Synes du ikke snart at det er på tide å legge bort AP mantraet "Helse, omsorg og velferd" og heller gjøre det utenkelige, nemlig gå ut i en voksen, reflektert debatt i det politiske miljøet, en debatt som har som formål å gjøre dagen til det norske folk bedre og ikke utelukkende ha som mål å sørge for at dere priviligerte politikere har det godt?

  Svar

 3. Kjetil :
  Se litt på fritt sykehusvalg : http://www.frittsykehusvalg.no

  Her kan du enkelt slå opp ventetiden det er rundt om i landet på enkle og mindre enkle prosedyrer for å få folk friske.

  Det som opprører meg er at man heller lar folk gå på sykepenger i 7-9 uker for enkel MR eller CT bilder. Det koster bare noen tusen å få det gjort hos private med kapasitet. Likevel så bruker man ti-tusener bare i sykepenger på å vente på det offentlige.

  Det er sikkert fornuftig i regjeringsmiljøet – siden de ikke gjør noe med det – men at det er en høy prioritering av de syke kan vel ingen hevde.

  Svar

 4. Kjetil Geelmuyden 25. januar 2012 kl. 19:41

  Haakon:

  Enig, det er liksom det som er problemet, her i landet er det viktigst at løsningene som velges stemmer overrens med overbevisningen til partiet som til enhver tid styrer. For en rød-grønn politiker så vil det være helt uaktuelt å velge en privat løsning som virker så lenge man kan argumentere med at en ønsker å oppnå samme resultater gjennom det offentlige. Det betyr ingenting at det ligger 50år bak oss uten resultater.

  Jeg kjenner at det irriterer ganske betydelig når Michaelsen går ut og sier at man må ha høye avgifter for å finansiere trafikkskadde, spesielt når man da ser at dette er et argument fra en politiker som har gitt opp, eller rett og slett ikke evner å se bedre løsninger. En bedre løsning ville jo følgelig vært å fjernet "kundene" til sykehusene som kom fra trafikken. Bedre veier, midtdelere og så videre, men dette er tiltak som koster penger og er derfor ikke aktuelt. Slike problemer skal løses med avgifter og skatt, det tar mindre tid, genererer inntekter til staten og er i bunn og grunn en win-win for alle unntatt velgerne.

  AP har, som det sto i en kronikk i en avis her om dagen, blitt traust og kjedelig. Det er ingen vilje, ingen iver og definitivt intet ønske om å "bygge landet" lenger. Idag står kun retorikk og skremselspropaganda om andre partier på dagens gjøremål, med et eneste mål…nemlig å fortsatt sitte på makten. Bare så synd det gavner den vanlige velger så lite.

  Svar

 5. Torgeir. Du er feig. Du er veldig feig. Du er så feig. Martin Schanke tørr i hvertfall å slå. Du klarte så vidt å banne etter at han slo deg. Og du kaller han feig. FEIGING!

  Svar

 6. PS: Kritiserer du FRP en gang til, så er du ekstra feig. Du må i hvertfall tørre å kritisere dem face 2 face. Hvis du ikke tørr det er du FEIG. Ops! Det er du jo allerede.

  Svar

 7. Hvordan skal FRP betale regningene etter de programforpliktet har solgt Statoil, Statkraft, Telenor og andre bedrifter og samtidig redusert skatteinngangen fra næringslivet og fra olja ? Innen få år er oljefondet brukt opp og våre barn får pent stille seg i køen for lavt betalte jobber med usikkerhet som det eneste sikre.

  Svar

 8. Geir.
  FRP vil ikke det. Dette er bare noe du har hørt og tror på.
  Som mitt inntrykk av de fleste FRP kritikerne er. Basert på uvitenhet.

  Søk kunnskap. Et uttrykk er : Kjenn dine venner – kjenn dine fiender enda bedre….

  http://www.frp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=49502

  Svar

 9. "I forbindelse med eierskapsmeldingen går vi nå gjennom hvert enkelt selskap på nytt. Men vi skal ha store nedsalg. Staten er i dag medeier i 51 selskaper, og der klart det er for mange, sier Frps Harald Nesvik."
  eller
  http://www.dn.no/valg/article1725516.ece

  Ned til 34 % og veien videre ned er lagt når man mister majoritet.

  Forslaget til FRP er ett like glimrende tiltak som Lease Back som lutfattige må ty til når cash flow er lav eller borte. Det er som å pisse i buksa.

  FRP selger ned og ut av selskapeene på ideologisk grunnlag og har tydligvis ikke økonomisk gangsyn ser det ut til. Vil FRP heve skattene for å dekke opp for inntektssvikt ?

  Svar

 10. Great, thanks for sharing this post.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.