Nye regler for offentliggjøring av skattelistene

I Revidert Nasjonalbudsjett 2011, foreslår regjeringen kraftige begrensninger i hvordan skattelistene kan offentliggjøres samtidig som den ønskede åpenheten bevares. Dette kommer blant annet som et direkte resultat av innspill fra denne bloggen.

Når jeg tok opp saken i fjor, hadde jeg i mange år forsvart åpenheten rundt skatteforhold av ulike grunner. Men moderne teknologi, kommersielle interesser i ulike medier m.m har gjennom flere år utfordret åpenheten. Spørsmålet ble derfor hvordan vi kunne bevare åpenheten samtidig som vi ble kvitt alle de uønskede utslagene vi har sett de siste årene? Etter omfattende dialog – blant annet via denne bloggen – har vi nå konkludert:

– skattelistene blir i fremtiden kun publisert på skatteetatens hjemmesider.

– for å få tilgang på opplysningene må alle brukere logge seg på via MinID.

– vi legger 11,5 millioner kroner på bordet for å sikre en god teknisk løsning for innlogging via MinID. Vi tror innloggingskravet vil øke attraktiviteten til elektronisk kommunikasjon med det offentlige kraftig.

– pressen får fortsatt tilgang til elektroniske kopier av listene til bruk journalistisk mot å inngå en avtale med skattemyndighetene om ikke å publisere hele eller deler av listene.

Hva sier folket? Noen som fortsatt påstår det ikke er snakke fornuft med politikere om moderne teknologi?

P.S – les mer om forslaget på www.regjeringen.no – har trøbbel med lenkefunksjonen i wordpress i dag.

Se alle

4 kommentarer

 1. Hipp hipp hurra!
  Å stoppe grafsingen i folks økonomi har høyresiden hvert år kommet med forslag om og hvert år sier AP og venstresiden at det er udemokratisk å stoppe grafsingen. Det er dårlig for samfunnsutviklingen og man må ha rett til å se hva naboer, familie og jobbvenner tjener.

  Nå har dere snudd. Nok en gang kommer dere etter høyresiden. Gratulerer.
  Det er trist for dem som har blitt ranet, mistet identitet eller på annen måte blitt plaget av at folk bryter seg inn i deres private sfære, men at det nå stopper er topp!

  Gratulerer! Det er sikkert vanskelig å måtte svelge at alle år med hard argumentasjon viser seg å være feil, men velkommen etter.

  Svar

 2. <strong>Skattelistene…</strong>

  Nylig har regjeringen bestemt seg for å stramme inn på publiseringen av skattelistene hvert år. Det har jeg etterlyst lenge. Men er løsningen optimal? Fra å være fullstendig fri, skal listene nå være tilgjengelige Skatteetatens nettsider. For å få tilg…

  Svar

 3. Kunne jo like godt ha printet ut skattelistene og hadde de i permer på skattekontorene slik man hadde før, da kan de som er ivrig nok fortsatt gå og sjekke hva naboen tjente i fjor, og pressen kan lese gjennom og kontrollere våre politikere. Da blir materialen publisert, men man forhindrer at innbruddstyver sitter hjemme og finner ut hvem de skal bryte seg inn hos!

  Svar

 4. Ja og hvem var det som ville for lenge siden at snokingen skulle ta slutt uten at de fikk dere med.

  Jo selvf. FRP.Så velkommen etter.

  Dere i AP er medskyldige i alle voldtektene i tr.heim og oslo m.fl plasser der det er deres fargerrike menn som voldtar.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.