Skatt kontra velferd. Nå med reelle tall fra Høyre og Frp.

Bilde: faksimile, DN

Det har lenge foregått en diskusjon om forholdet mellom skatt og velferd hvis man sammenligner dagens rød-grønne regjering med en Høyre- og Frp ledet regjering. Men det har vært vanskelig å få helt tak på hvilke tallstørrelser vi snakker om når Høyrepartiene sier de vil kutte skattene. I dagens DN gjør jeg et forsøk på å gjøre noe med dette. Jeg har gjennomgått de alternative budsjettene for 2012 og funnet ut hvilke forslag Høyre og Frp er helt enige om og der de er enige om forslaget men ikke har samme beløp.

Ved å legge til beløpet som tilsvarer å fjerne hele formueskatten, blir skattekuttene summert til 21 eller 29 mrd kroner i året avhengig om man legger Høyres forslag til grunn eller Frps. Dette er store tall selv for et rikt land som Norge. Og jeg er i mot en slik politikk. Vi har altfor mange veier vi skal bygge og jernbaner som skal rustes opp før skattekutt bør være aktuell politikk. Og vi har mange eldre som vil kreve utbygging og drift av eldreomsorg i stor skala i årene fremover. Derfor er det uansvarlig med denne type skattekutt. Men jeg aksepterer at andre vurderer det anderledes. Nå har vi iallefall en målestokk om hva vi snakker om når Høyre og Frp sier de vil kutte skattene hvis de vinner valget.

PS: Det hører jo med til historien at Frp har lovt seg fullstendig bort i skattepolitikken. Og det får det noe pussige utslaget at de ikke selv engang er i nærheten av å følge opp løftene i sine alternativ budsjetter. Se mer om alle Frps skatte- og avgiftsløfter på Frp-taksameteret.

—————————-

Gjennomgå tallene selv. Her er mitt regnestykke:

Tabell alternative-budsjetter Høyre og Frp 2012:

I 2012-budsjettet var hele opposisjonen samlet om følgende tiltak for å stimulere til samlet sparing og diverse tiltak for å støtte frivillige organisasjoner gjennom skatte- og avgiftssystemet:

 • Øke beløpsgrensene og fradragssatsen i BSU: 565 mill. kroner
 • Øke det maksimale sparebeløpet i IPS og skattlegge uttak som ordinær inntekt: 110 mill. kroner
 • Endre beløpsgrenser for arbeidsgiveravgift, lønnsoppgaveplikt og gavefradraget: 90 mill. kroner
 • Samlede lettelser fra en samlet opposisjon i alternative 2012-budsjett: 765 mill. kroner

I tillegg var det en rekke saker i 2012-budsjettet der Høyre og Fremskrittspartiet er enige om en endring, selv om detaljene og omfanget av forslagene avviker. Forslagene og det anslåtte provenyet framgår av tabell 1.

Tabell 1 Provenytap av forslag Høyre og FRP kan enes om. Mill. kroner

Forslag til lettelser             Høyre          FRP
Sum felles skattekutt hele opposisjonen

765

765

Øke minstefradraget (lønn)

3 300

8 100

Øke innslagspunktet for toppskatten

800

2 300

Justere frikortsgrensen

25

130

Redusere/fjerne fagforeningsfradraget

-600

-1 200

Lettelser i formuesskatten

3 000

3 300

Fjerne arveavgiften

1 790

1 790

Innføre regnskapsligning av fredede bygninger

60

60

Kjøp av aksjer i egen bedrift

100

100

Skattefunn

300

150

Særfradraget for store sykdomsutgifter

65

300

Øke grensen for grunnrenteskatt

45

45

Lempninger i avskrivninger for saldogruppe d)

500

1 900

Fjerne resten av formueskatten

11 000

11 000

SUM

21 150

28 740

Kilde: Alternative budsjetter for 2012 Høyre/Frp og Finansdepartementet.

 

Se alle

4 kommentarer

 1. Per-Trygve Hoff 21. juni 2012 kl. 11:22

  Interessant. 100 kr i måneden kan jo neppe kalles uansvarlig. Samtidig kan dette bety mye for å styrke og sikre arbeidsplasser. Win-win!

  Svar

 2. Kristin Johnsen 21. juni 2012 kl. 15:43

  I Arbeiderpartiets verden så eksisterer tydeligvis ikke muligheten for at offentlig sektor kan driftes mer effektivt, og at utgiftene dermed kan kuttes. Ethvert kutt (eller rettere sagt reduksjon av utgiftsvekst) er det samme som redusert velferd. Skatteletter har ingen positive effekter; det er utenkelig at bedre betingelser for næringslivert (i form av lavere skatter og avgifter) også kan gi positive skatteeffekter. I en sånn verden burde jo skattene økes kraftig, og staten stå for en langt høyere andel av BNP, slik som Palme prøvde i Sverige på 70-tallet. Det gikk vel kjempefint?

  Svar

 3. Er synd at AP har blitt så enkle og så lite pragmatiske at de ikke skjønner at moderate skatteletter kan være positivt for å holde lønnsveksten nede og skape arbeidsplasser. Men det er nettopp derfor jeg og mange andre har meldt oss ut av partiet og funnet andre mer fornuftige partier.

  Svar

 4. En narr i det kongelige norske arbeiderpartiet har sikkert rett

  alle andre skjønner jo ingenting

  Fy søren så snever du er, hva med å sykle verden rundt og bli borte en 20 års tid

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.