Skattefradrag for kjøp av sølvpuss og gartner i hjemmet?

Oppdatert 5. mai kl 10.08: Jeg ser nå at Høyre avviser at sølvpuss skal være fradragsberettighet. Men at gartnertjenester, vinduspuss m.m kan være det. Om det er gartnere eller sølvpussere du skal få fradrag for er ikke hovedpoenget. Forslaget blir ikke noe bedre av den grunn. Det verste med forslaget er uansett at de eldste som virkelig har det tøft – de med minst pensjon – ikke vil få glede av dette i det hele tatt. De betaler nemlig ikke skatt.

——————————–

Som stortingspolitiker blir jeg stadig møtt med forslag som tilsynelatende høres trivelige ut – hvis vi hadde ubegrenset med folk og penger å bevilge over statsbudsjettet. Til Høyres landsmøte foreligger det flere slike forslag. Under kapitelet ”Fritt brukervalg” foreslår f. eks Høyres omsorgsutvalg: ”De kommunale og private leverandørene tilbyr noen steder også tilleggstjenester som brukerne må betale selv. Pussig av sølvtøy, stryking , vindusvask er eksempler på slike tjenester”. Så langt, så vel. Men litt senere i samme dokument foreslår Høyre at fellesskapet bør gi ”skattefradrag for eldre eller omsorgstrengende som mottar hjelp i hjemmet”. Som sølvtøypuss, hagehjelp, vasking osv.

Jeg er ikke imot at folk betaler for hjelp i hjemmet. Heller ikke for puss av sølvtøy eller klipp av hekken hvis man skulle ha råd til det. Men jeg synes det er en veldig dårlig idé at vi skal bruke fellespengene våre til å gi skattekutt til dem som har råd til slike tjenester. Vi står overfor svære utfordringer i eldreomsorgene i årene som kommer. Da må vi velge hva som er det viktigste å bruke pengene på. For meg er det sykehjemsplasser, skikkelig bemanning i eldreomsorgen og mer av den grunnleggende tryggheten i samfunnet – ikke skattekutt til friske pensjonister som vil ha sølvtøyet pusset. Jeg er ikke imot at eldre som har råd til det bruker pengene sine på sånt. Men da må man klare seg uten lavere skatt.

Se alle

2 kommentarer

 1. […] har blitt bygget opp ved at Arbeiderpartifolk har fått trekke ut marginale elementer, som sølvpuss, i en større omsorgsresolusjon. […]

  Svar

 2. Her har vi et forslag som kan gjøre at mange kan være lenger hjemme. Dette er riktig økonomisk for kommunene og det er riktig for de eldre som heller vil være hjemme enn på institusjon.

  Derfor er AP mot dette fordi det kan være at noen ikke kan få skattefradrag.
  Det er helt riktig! Man må betale skatt for å få fradrag!
  Jeg må pendle også, jeg, for å få pendlerfradrag. Er ikke det urettferdig? At ikke-pendlere ikke får pendlerfradrag ? Eller at de som ikke jobber ikke får det?
  Når du ser på andre fradrag så ser du hvor dumt det du kommer med er.

  OM APs alternativ var at slik hjelp som nevnt her skulle gis av kommunene så hadde jeg forstått det. Da ville alle hatt nytte av det. Men – AP sier ikke det.
  De vil bare ikke ha noe av at noen kan få hjelp til å bo hjemme.

  Effekten er større press på sykehjem og pleietjenester, noe som gir dårligere tilbud til de som trenger det.
  Eller sann AP politikk med andre ord.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.